De watertemperatuur kan snel of traag reageren.

Watertemperatuur: waar moet je zijn?

Heb je zin om buiten te zwemmen en ben je op zoek naar water met de hoogste temperatuur? Zoek dan je plek om te zwemmen strategisch uit. Sommige zwemgebieden worden veel sneller warm dan anderen (maar koelen in de herfst ook weer veel sneller af). En een paar graden warmer water voelt een stuk aangenamer.

Zoek de warme plekken.

In het voorjaar zoek je naar plekken die sneller reageren op factoren die de temperatuur doen stijgen. In het najaar zoek je juist naar plekken die trager reageren op factoren die de temperatuur laten dalen.

 • De diepte van het water: hoe ondieper, hoe sneller het reageert
 • De oppervlakte van het water: hoe kleiner, hoe sneller het reageert
 • De beschutte ligging van het water: hoe minder golfslag en breking van de oppervlakte, hoe warmer het wordt / blijft

Vaak wordt gedacht dat rivieren waar het water stroomt wel kouder moeten zijn. Toch is dat niet zo, zeker niet bij de kleinere en ondiepe rivieren als Vecht, Linge of Krommerijn. Doordat het daar relatief ondiep is, is het daar ook snel warm.

Voorbeeld: de zee versus een kanaal

In de periode 22 mei – 22 april 2021 was er eind maart / begin april een warme week, gevolgd door een daling in temperatuur. Vanaf ongeveer 17 april werd het weer een paar dagen aanzienlijk warmer en zonniger.

Je ziet dat de zee, gemeten bij Europlatform – met groot oppervlak, diepte en golven – hier nauwelijks op reageert. Er is ongeveer een halve graad temperatuurverschil binnen een periode van 28 dagen.

Op een ander meetpunt, bij Delden in het Twentekanaal, zie je een heel ander beeld ontstaan. In een periode van 28 dagen schommelt de watertemperatuur met maar liefst bijna 5 graden heen en weer. Het gaat hier dan ook om een kleiner oppervlak dat relatief ondiep is.

watertemperatuur Delden

Watertemperatuur Rijkswaterstaat als indicatie.

De watertemperatuur wordt in Nederland bijgehouden op een heleboel plekken met monitoringsapparatuur. Je vindt dit terug op de site van Rijkswaterstaat. Bedenk dus wel dat dit heel specifiek kan zijn. Een watertemperatuur van rijkswaterstaat – bijvoorbeeld gemeten in het Amsterdam Rijnkanaal bij Utrecht – zegt helemaal niets over de watertemperatuur in de Maarsseveense Plassen, ook al liggen die twee hemelsbreed vlakbij elkaar.

Reacties
 • Marc
  Beantwoorden

  Het Twentekanaal wordt vooral opgewarmd door koelwater van de AKZO zoutfabriek in Hengelo. Daarom meet Rijkswaterstaat daar ook op vier plaatsen de temperatuur, voor de lozingsvergunning.

  • Zwemanalyse
   Beantwoorden

   Ja, dat is altijd een opvallend warme plek in de kaart van RWS.

Reacties

0
X