Richard BroerTrainer

  “Ridder voor de zwemsport”

  Richard is voor ZwemAnalyse de specialist als je van Engeland naar Frankrijk wilt zwemmen. En hij geeft de bikkeltraining in Voorburg. Richard geeft in het dagelijks leven bedrijfstrainingen – met name ondernemingsraden en beginnend managers – maar zo’n beetje alles wat hij daarnaast doet heeft te maken met zwemmen.

  Zelf is Richard begonnen met zwemmen toen hij als kind in de USA woonde. “Mijn slag was borstcrawl. 400 meter en 1500 meter waren mijn afstanden”. Richard wist destijds de 1500 meter in minder dan 16 minuten af te werken. Ook in het open water zwemmen was hij succesvol. Zijn tijden in het openwaterklassement 1978 zijn nog steeds het Nederlands record. En in 2008 was hij de eerste Nederlander die de Straat van Gibraltar over zwom.

  Als we Richard vragen welke sport hij tegenwoordig doet is zijn antwoord helder: “Ik zwem, that’s it! Iets anders kan ik ook niet goed genoeg naar mijn zin”.

  Richard is een rustige trainer. “Ik sta niet langs de kant mensen vooruit te schreeuwen”. Richard wil vooral dat zwemmers plezier beleven aan het sporten. “Wat ik leuk vind is dat ik terug zie dat mijn trainingen helpen om zwemmers trots te laten zijn dat ze een zekere prestatie geleverd. Dat vind ik de beloning”.

  Naast het trainerschap heeft Richard heel veel gedaan voor het (bestuurlijk) ontwikkelen van het zwemmen, bij o.a. de Nederlandse Zwembond, de nationale en internationale IJszwem Federatie en het internationale marathonzwemmen. Hij is opgenomen in the Hall of Fame voor het marathonzwemmen en is Ridder in de orde van Oranje Nassau.

  0
  maik-steenkampsander-nieuwenhuijs