IJsselmeer overzwemmen

Het IJsselmeer overzwemmen: maf plan, en wel heel gaaf om te doen. Maar zeker geen makkie. De afstand is 22 kilometer en het kan er flink spoken. Waarom zou je het dan doen? Omdat je een leven lang met trots op deze dag kan terugkijken. Omdat de ervaring onbetaalbaar is. En omdat je een prachtig traject én verhaal beleeft.

Vragen?

Het IJsselmeer overzwemmen… Hoe dan? Wat dan? Waar moet ik heen? Hoe train ik daarvoor? Hoe zit dat met de wind? Is het zoet of zout water? Hoe gaat dat met de begeleiding? Hoeveel moet ik trainen? Ofwel: misschien heb je wat vragen? Dat kunnen we ons heel goed voorstellen. Gedurende de winter houden we een aantal vraag- en antwoordsessies over dit soort onderwerpen. Wil je een opname van één van deze sessies? Mail ons, dan sturen we deze toe.

Meedoen in 2024? De boekingen staan open!

Eerst nog wat vragen?

Dat snappen we heel goed. Via de knop hieronder kun je je aanmelden voor onze info-sessie, beter bekend als Ask Me Anything!

Blije zwemmers
IJsselmeer
IJsselmeer overzwemmen
Gefinisht!
IJsselmeerzwemmers
Zwemmers

Waarom het IJsselmeer overzwemmen met Zwemanalyse?

Het IJsselmeer overzwemmen met Zwemanalyse betekent een compleet traject waarin jij (en eventuele zwemmaatjes) volledig begeleid worden naar de dag van jullie grote oversteek. We snappen dat dit een belangrijke dag voor jullie is en doen er alles aan om deze zo memorabel mogelijk te maken. Vanuit Zwemanalyse regelen we de schema’s, de logistiek, diverse bijeenkomsten en overige faciliteiten – je moet alleen nog zelf zwemmen. Deze complete aanpak van begeleiding blijkt te werken, getuige onze grote hoeveelheid succesvolle oversteken.

Wat houdt ons traject allemaal in?

Tussen medio augustus en begin september heb je de mogelijkheid om het IJsselmeer over te steken. Van Stavoren naar Medemblik. Of andersom als de wind dan gunstiger is. Je kunt solo, als duo of in een estafette- team van 3 of 4 personen oversteken. In ons traject train je op een plezierige manier naar jouw grote doel toe. Want het IJsselmeer overzwemmen is niet alleen een uitdaging, het moet natuurlijk ook leuk zijn.

Het traject bestaat uit meerdere fases:

 1. Je boekt een datum voor de oversteek (solo, als duo, of als team). Wij reserveren boot en schipper voor je;
 2. Je krijgt van ons direct een trainingsschema passend bij jouw keuze;
 3. Je bereidt je met hulp van Zwemanalyse voor op een veilige oversteek. We organiseren diverse trainingen, bijeenkomsten en coaching-sessies;
 4. Je beleeft op de afgesproken datum een onvergetelijke dag waarop je zwemmend het IJsselmeer oversteekt. Je doet dit met een eigen coach of een ervaren IJsselmeer-coach via Zwemanalyse.

Fase 1: Boek de boot en bijbehorende begeleiding

Heb je geboekt, dan staat je oversteek gepland. We varen met ervaren schippers die al vele zwemmers hebben begeleid. Zij varen met boten die geschikt zijn voor dit doel; aan boord is een overdekte kajuit met keuken en toilet. Er is ruimte om je spullen neer te leggen en om op te warmen. En de schippers zorgen er natuurlijk voor dat het gezellig is aan boord.

Fase 2: Begin met trainen voor de oversteek

Ma inschrijving start je voorbereiding met onze begeleiding meteen: je ontvangt het trainingsschema. De opbouw van deze schema’s beslaat 25 weken waarin je zo’n drie keer per week zwemt. Deze schema’s zijn een leidraad in jouw voorbereiding, maar uiteraard ben je niet verplicht het te volgen. Zwem je bijvoorbeeld al bij een vereniging, dan kun je daar ook trainingen in je opbouw gebruiken. En ben je te vermoeid, doe dan gewoon even wat rustiger aan. Voor vragen staan we natuurlijk altijd tot je beschikking.

Fase 3: Bereid je voor

Gedurende het gehele traject ontvang je alle informatie voor een veilige en prettige oversteek. Je krijgt veel tips per mail, onder andere over de route, over wat je meeneemt, over hoe je je energie hoog houdt en over hoe je eventuele zeeziekte trotseert. Alles wat we je aanreiken is bedoeld om de kans op een succesvolle oversteek zo groot mogelijk te maken én zorgt ervoor dat jij echt toeleeft naar een unieke dag in je leven.

Regelmatig hebben we online sessies waar je kunt inloggen en meer hoort over een bepaald thema.

Ook in fase 3: samen trainen

We hebben twee gezamenlijke trainingen. Deze zijn niet verplicht, maar we willen je wel adviseren er minimaal één mee te doen. De data communiceren we tijdig aan de deelnemers.

De eerste training is in een openluchtzwembad, meestal in mei. Je ontmoet hier andere IJsselmeerzwemmers, krijgt informatie, kunt al je vragen aan ons stellen en we gaan het zwembad in voor een techniektraining. We maken video-opnames van je slag, bespreken deze ter plekke en je krijgt achteraf een volledige analyse.

De tweede training wordt in juni gehouden in het IJsselmeer, of het Markermeer. Je zwemt een stuk in open water, naast een begeleidende boot. We hopen dan dat het flink waait, zodat je kunt voelen wat wind en golven doen. De schipper(s) die op deze dag aanwezig zijn helpen je met wat tips over het zwemmen naast de boot.

Ongeveer een week voor vertrek hebben we een telefonische intake waarin we alles nog eens goed doorspreken. Tijdens de laatste 5 dagen voor jouw oversteek houden we nauw contact over het weerbericht, zwemrichting en andere belangrijke zaken.

Fase 4: Beleef een onvergetelijke dag en zwem het IJsselmeer over!

Op de dag van de oversteek ontmoet je de schipper rond 7 uur ’s ochtends bij de boot. Hier heb je maanden voor getraind. Dit is jouw / jullie dag!

Tijdens de oversteek is een coach verplicht. Je kunt je eigen coach meenemen – functieomschrijving ontvang je van ons – of een ervaren coach inhuren via Zwemanalyse. De meeste zwemmers kiezen voor een eigen coach en deze wordt door Zwemanalyse ook voorbereid op zijn / haar taak.

Een compleet traject

Wanneer je de oversteek via ZwemAnalyse vastlegt, ben je verzekerd van:

 • een datum waarop schipper en boot beschikbaar zijn
 • een professionele organisatie die je begeleidt naar je grote dag
 • een trainingsschema waarmee het doel (22 km) heel haalbaar wordt
 • twee gezamenlijke trainingen / info bijeenkomsten
 • diverse coaching-sessies
 • een badmuts, certificaat en medaille na afloop van de oversteek.

* Slecht weer = onweer en windkracht 4/5 of harder.

 

Instroomeis:

Aan solo-zwemmers stellen we hoge eisen voor het IJsselmeer. Zes maanden voor je oversteek moet je al vijf kilometer aaneengesloten kunnen zwemmen. Je zwemsnelheid in het zwembad is minimaal 3 kilometer binnen een uur. Daarnaast is een medische sportkeuring verplicht (inclusief longfunctietest en ecg in rust) – deze mag je gedurende het IJsselmeertraject aan ons toesturen.

Voor duo’s en teams geldt dat je geen super-zwemmer hoeft te zijn voor deze estafette tocht. Als je op dit moment in een uur zwemmen in een zwembad een snelheid kunt halen van ongeveer 2,75 kilometer per uur of sneller, dan kun je je aanmelden. Een medische sportkeuring is aanbevolen, maar niet verplicht. Teams mogen zelf weten hoe zij de afwisseling van zwemmers organiseren.

Aanmelden:

BOEK HIER JE OVERSTEEK

De oversteek is inclusief:

 • Een datum met begeleidingsboot en schipper
 • Reservedatum als het op de gekozen datum slecht weer is
 • Diverse trainingsbijeenkomsten in zwembad én buitenwater
 • Video-opnames en techniektips
 • Onze professionele organisatie die je continu begeleidt
 • Altijd een hotline naar Zwemanalyse
 • Trainingsschema’s waarmee het doel (22 km) heel haalbaar wordt
 • Heel veel voorbereidende info zodat je fit én scherp bent voor je oversteek

Interesse? Gewoon benieuwd? Of wil je anderen enthousiast maken?

Vraag ons e-book aan!

Leuk, ik ontvang graag het E-book over de IJsselmeeroversteek!
dit veld niet invullen s.v.p.

Enthousiast geworden? Kippenvel gekregen van dit verhaal? Mooi!

Enthousiast!?

Wil je op de hoogte gehouden worden van komende info-sessies en als eerste bericht ontvangen zodra de boekingen voor het IJsselmeer overzwemmen openen? Vul het formulier onderaan deze pagina in en je staat op de lijst! En je krijgt nog een e-book ook, als opwarmertje.

0