IJsselmeer overzwemmen

Het IJsselmeer overzwemmen. Maf plan, maar wel heel gaaf om te doen. En geen makkie. De afstand is 22 kilometer en het kan er flink spoken.

Tussen begin juni en eind september 2021 heb je de mogelijkheid om het IJsselmeer over te steken. Van Stavoren naar Medemblik. Of andersom als de wind dan gunstiger is. Je kunt solo of in een estafette- team van 2 tot 5 personen. Lijkt het je leuk? Verdiep je dan even in de informatie hieronder.

Het traject bestaat uit vier fases:

 1. Je boekt een datum voor de oversteek (solo of in teamverband). Wij reserveren boot en schipper voor je;
 2. Je krijgt van ons een trainingsschema (voor solo zwemmer of voor estafette-zwemmer);
 3. Je bereid je met hulp van ZwemAnalyse voor op een veilige oversteek en
 4. Je beleeft op de afgesproken datum een onvergetelijke dag waarop je zwemmend het IJsselmeer oversteekt. Je doet dit met een eigen coach of een ervaren IJsselmeer-coach via ZwemAnalyse.

Fase 1: Boek de boot en bijbehorende begeleiding

Je kunt op iedere beschikbare dag reserveren voor zowel een solo- als een team-oversteek. Alleen: een boot vaart een dag met 1 solozwemmer of met 1 team. Dus vol = vol.

Hier zie je de beschikbaarheid voor het IJsselmeer overzwemmen.

Zwemanalyse regelt voor jou de oversteek. We varen met ervaren schippers die al vele zwemmers hebben begeleid. De boten zijn geschikt voor dit doel. Aan boord is een overdekte kajuit met keuken en toilet. Er is ruimte om je spullen neer te leggen en om op te warmen.

Fase 2: Begin met trainen

Als je met Zwemanalyse het IJsselmeer oversteekt, dan bereiden we je hierop voor. Je krijgt – direct na inschrijving – een trainingsschema dat een realistische opbouw biedt richting je doel.

Als solo-zwemmer krijg je een schema van 25 weken x 3 trainingen per week. Zwemmers die in teamverband overgaan, zullen trainen op basis van een schema van 20 weken x 3 trainingen per week. Zwem je zelf al (bijvoorbeeld bij een vereniging), dan kun je die trainingen natuurlijk ook gebruiken voor jouw voorbereiding.

Fase 3: Bereid je voor

Gedurende het gehele traject ontvang je alle informatie die je nodig hebt om de oversteek veilig en prettig te maken. Je krijgt veel tips per mail, onder andere over de route, over wat je meeneemt, over hoe je je energie hoog houdt en over hoe je eventuele zeeziekte trotseert. Alles wat we je aanreiken is bedoeld om de kans op een succesvolle oversteek zo groot mogelijk te maken én zorgt ervoor dat jij echt toeleeft naar een unieke dag in je leven.

We hebben twee gezamenlijke trainingen. Deze zijn niet verplicht, maar we willen je wel adviseren er minimaal 1 mee te doen. De data liggen nog niet vast. Dat doen we wanneer we meer duidelijkheid hebben over de regels rond COVID en samen sporten.

De eerste training is beoogd in april 2021 in Maarssen. Je ontmoet hier andere IJsselmeer-zwemmers, krijgt informatie, kunt al je vragen stellen en we gaan het zwembad in voor een techniek-training. We maken video opnames van je slag en je krijgt een korte analyse met drie tips waar voor jou de grootste winst zit in je zwemslag.

De tweede training is beoogd eind mei / begin juni 2021 in Andijk. Je zwemt een stuk op het IJsselmeer. We hopen dan dat het flink waait, zodat je kunt voelen wat wind en golven doen.

Ongeveer een maand voor vertrek hebben we een telefonische intake waarin we alles nog eens goed doorspreken. Tijdens de laatste 5 dagen voor jouw oversteek houden we nauw contact over het weerbericht, zwemrichting en andere belangrijke zaken.

Fase 4: Beleef een onvergetelijke dag en zwem over!

Op de dag van de oversteek ontmoet je de schipper rond 7 uur ’s ochtends bij de boot. Hier heb je maanden voor getraind. Dit is jouw / jullie dag!

Tijdens de oversteek is een coach verplicht. Je kunt je eigen coach meenemen – functieomschrijving aanwezig – of de coaching overlaten aan ZwemAnalyse (extra kosten).

Inclusief:

Wanneer je de oversteek hier via ZwemAnalyse vastlegt, ben je verzekerd van:

 • een datum waarop schipper en boot beschikbaar zijn
 • een reservedatum achter de hand voor het geval het op de gekozen datum slecht* weer is;
 • een professionele organisatie die je ontzorgt in aanloop naar de oversteek;
 • een trainingsschema waarmee het doel (22 km) heel haalbaar wordt;
 • twee gezamenlijke trainingen / info bijeenkomsten
 • een deskundig team dat ondersteunt in de voorbereiding naar de oversteek;
 • een bidon, een badmuts en een certificaat na afloop van de oversteek.

* Slecht weer = onweer en windkracht 4/5 of harder.

Kosten:

 • € 600 per oversteek voor een solozwemmer
 • € 750 per oversteek als estefette-team (2 tot max. 5 zwemmers). Dit bedrag deel je door het aantal teamleden.

De prijs is inclusief BTW. 

Instroomeis:

Aan solo-zwemmers stellen we hoge eisen voor het IJsselmeer. Zes maanden voor je oversteek moet je al vijf kilometer aaneengesloten kunnen zwemmen. Je zwemsnelheid in het zwembad is minimaal 3 kilometer binnen een uur. Daarnaast is een medische sportkeuring verplicht (inclusief longfunctietest en ecg in rust).

Voor mensen die in teams van 2 tot 5 zwemmen geldt dat je geen super-zwemmer hoeft te zijn voor deze estafette tocht. Als je op dit moment in een uur zwemmen in een zwembad een snelheid kunt halen van ongeveer 2,75 kilometer per uur of sneller, dan kun je je aanmelden. Een medische sportkeuring is aanbevolen, maar niet verplicht.
Teams mogen zelf weten hoe zij de afwisseling van zwemmers organiseren.

Aanmelden:

Wil jij het IJsselmeer overzwemmen? Solo of met een team in estafette-vorm?

Reserveer dan om te beginnen hier één van de beschikbare data om in 2021 de oversteek te maken!

De oversteek is inclusief:

 • een datum met begeleidingsboot en schipper;
 • een reservedatum als het op de gekozen datum slecht weer;
 • een professionele organisatie die de oversteek voor je regelt;
 • een trainingsschema waarmee het doel (22 km) heel haalbaar wordt;
 • voorbereidende mails, en twee gezamenlijke trainingen / info dagen;
 • een bidon, een badmuts en een certificaat na afloop van de oversteek.
0
X