IJsselmeer overzwemmen

Het IJsselmeer overzwemmen. Maf plan, maar wel heel gaaf om te doen. En geen makkie. De afstand is 22 kilometer en het kan er flink spoken.

Tussen begin juni en eind september 2020 heb je de mogelijkheid om het IJsselmeer over te steken. Van Stavoren naar Medemblik. Of andersom als de wind dan gunstiger is. Je kunt solo of in een estafette- team van 2 tot 5 personen. Lijkt het je leuk? Verdiep je dan even in de informatie hieronder.

Het traject bestaat uit vier fasen:

 1. Je boekt een datum voor de oversteek (solo of in teamverband). Wij reserveren boot en schipper voor je;
 2. Je krijgt van ons een trainingsschema (voor solo zwemmer of voor estafette-zwemmer);
 3. Je bereid je met hulp van ZwemAnalyse voor op een veilige en comfortabele oversteek en
 4. Je beleeft op de afgesproken datum een onvergetelijke dag waarop je zwemmend het IJsselmeer oversteekt. Je doet dit met een eigen coach of een ervaren IJsselmeer-coach via ZwemAnalyse.

Fase 1: Boek de boot en bijbehorende begeleiding

Je hebt de mogelijkheid om in 2020 over te steken tijdens 9 weekenden. Je kunt op iedere beschikbare dag (vrijdag, zaterdag en zondag) reserveren voor zowel een solo- als een team-oversteek. Alleen: een boot vaart een dag met 1 solozwemmer of met 1 team. Dus vol = vol.

Via deze pagina heb je inzage in de beschikbaarheid én kan je boeken.

Zwemanalyse regelt voor jou de oversteek. We varen met ervaren schippers die al vele zwemmers hebben begeleid. De boten zijn geschikt voor dit doel. Aan boord is een overdekte kajuit met keuken en toilet. Er is ruimte om je spullen neer te leggen en om op te warmen.

Fase 2: Begin met trainen

Als je met Zwemanalyse het IJsselmeer oversteekt, dan bereiden we je hierop voor. Je krijgt – direct na inschrijving – een trainingsschema dat een realistische opbouw biedt richting je doel.

Als solo-zwemmer mag je rekenen op een schema van 25 weken x 3 trainingen per week. Zwemmers die in teamverband overgaan, zullen trainen op basis van een schema van 20 weken x 3 trainingen per week. Zwem je zelf al (bijvoorbeeld bij een vereniging), dan kun je die trainingen natuurlijk ook gebruiken voor jouw voorbereiding.

Fase 3: Bereid je voor

Gedurende het gehele traject ontvang je alle informatie die je nodig hebt om de oversteek veilig en prettig te maken. Je krijgt veel tips, onder andere over de route, over wat je meeneemt, over hoe je je energie hoog houdt en over hoe je eventuele zeeziekte trotseert. Alles wat we je aanreiken is bedoeld om de kans op een succesvolle oversteek zo groot mogelijk te maken én zorgt ervoor dat jij echt toeleeft naar een unieke dag in je leven.

Ongeveer een maand voor vertrek hebben we een telefonische intake waarin we alles nog eens goed doorspreken. Tijdens de laatste 5 dagen voor jouw oversteek houden we nauw contact over het weerbericht, zwemrichting en andere belangrijke zaken.

Fase 4: Beleef een onvergetelijke dag en zwem over!

Op de dag van de oversteek zal je vrij vroeg uit de veren zijn. In principe ontmoet je de schipper om 8 uur ‘s ochtends bij de boot (tenzij we anders afspreken). Als het goed is weet jij ’s ochtends al exact hoe je je gaat voelen als je ’s middags “aan de overkant” aankomt. Hier heb je maanden naartoe getraind. Dit is jouw dag!

Tijdens de oversteek is een coach verplicht. Je kunt je eigen coach meenemen – functieomschrijving aanwezig – of de coaching overlaten aan ZwemAnalyse (extra kosten).

Inclusief:

Wanneer je de oversteek hier via ZwemAnalyse vastlegt, ben je verzekerd van:

 • een datum die jou / je team uitkomt;
 • een reservedatum achter de hand voor het geval het op de gekozen datum slecht* weer is;
 • een professionele organisatie die je ontzorgt in aanloop naar de oversteek;
 • een trainingsschema waarmee het doel (22 km) heel haalbaar wordt;
 • een deskundig team dat ondersteunt in de voorbereiding naar de oversteek;
 • een eigen begeleidingsboot en schipper tijdens de oversteek en
 • een bidon, een badmuts en een certificaat na afloop van de oversteek.

* Slecht weer = onweer en windkracht 4/5 of harder.

Kosten:

€ 600 per oversteek, ongeacht of je solo (1 zwemmer) of als estefette-team (2 tot max. 5 zwemmers) oversteekt.

De prijs is inclusief BTW. 

Instroomeis:

Aan solo-zwemmers stellen we hoge eisen voor het IJsselmeer. Je zwemsnelheid in het zwembad is minimaal 3 kilometer binnen een uur. Daarnaast is een medische sportkeuring verplicht (inclusief longfunctietest en ecg in rust).

Voor mensen die in teams van 2 tot 5 zwemmen geldt dat je geen super-zwemmer hoeft te zijn voor deze estafette tocht. Als je op dit moment in een uur zwemmen in een zwembad een snelheid kunt halen van ongeveer 2,75 kilometer per uur of sneller, dan kun je je aanmelden. Haal je dit niveau (nog) niet, maar denk je het wel te kunnen gaan halen, neem dan zeker contact op. Een medische sportkeuring is aanbevolen, maar niet verplicht.

Aanmelden:

Wil jij het IJsselmeer overzwemmen? Solo of met een team in estafette-vorm?

Reserveer dan om te beginnen hier één van de beschikbare data om daarna door ZwemAnalyse begeleid te worden en in 2020 de oversteek te maken!

De oversteek is inclusief:

 • een datum die jou / je team uitkomt;
 • een reservedatum achter de hand voor het geval het op de gekozen datum slecht weer;
 • een professionele organisatie die je ontzorgd in aanloop naar de oversteek;
 • een trainingsschema waarmee het doel (22 km) heel haalbaar wordt;
 • een deskundig team dat ondersteunt in de voorbereiding naar de oversteek;
 • een eigen begeleidingsboot en schipper tijdens de oversteek en
 • een bidon, een badmuts en een certificaat na afloop van de oversteek.
0
X