Dus: aan het eind van het jaar spreken we Roy en René, eigenaren van Zwemanalyse. Hoe kijken zij terug op de afgelopen twaalf maanden, en hoe zien zij de nabije toekomst? We spreken twee creatieve breinen en verwachten een interview dat een half uur lang alle kanten op vliegt, waarna er zo’n twintig pagina’s met aantekeningen geredigeerd mogen worden naar een leesbaar artikel. Maar de grootste verrassing valt meteen in het begin: ze blijven vrij rustig! En de strekking: kort terugblikken en vooral vooruitkijken.

Roy en Rene op pad

Terugblikken

Kunnen jullie 2023 kort samenvatten?

Dat leidt meteen tot vertwijfelde blikken naar elkaar: “Ehhh, hoe vat je zo’n jaar als 2023 samen? Jij een idee?” Lekker begin heren! Maar de opheldering volgt snel: “Dat gaat niet in een paar woorden. Dit jaar was behoorlijk anders dan de jaren ervoor. Maar oké, komt ‘ie!” Riemen vast, nu gaan we het krijgen…

Maar dat blijkt mee te vallen, de grootste verandering zit volgens Roy en René in het team: “Zwemanalyse is altijd al heel mensgericht te werk gegaan en dat betekent dat de personen met wie je samenwerkt altijd bovenaan staan. En omdat we in 2023 natuurlijk een behoorlijke wisseling van de wacht hadden was dat wel even wennen. Voor iedereen trouwens”. Dat is zeker waar: Claudia kondigde eind 2022 haar afscheid aan maar is in de beginmaanden van dit jaar nog op de achtergrond bezig geweest met de overdracht. En al sinds eind 2022 werd hard gewerkt om een nieuw team samen te stellen – toen dat eenmaal rond was werden die ook netjes aan jullie voorgesteld.

“Toen iedereen eenmaal goed op zijn/haar plek zat konden we meer vooruitblikken. Kijken naar uitbreiding en nieuwe dingen. En ja, toen ging het ineens hard,” lacht René, grootverbruiker koffie in Team Zwemanalyse. En dat is zeker zo: vanaf het begin van de zomer kwam de Zwemanalyse Express ineens op gang en liepen de zomer-evenementen vol, er ontstond een stormloop op clinics, nieuwe cursussen (ook buiten!) bleken een succes, er kwamen nieuwe trainers en analisten aan boord en ondertussen werd Zwemanalyse in heel Nederland gevraagd om trainingen en opleidingen te verzorgen. Roy: “Kers op de taart is inderdaad dat we uitgenodigd worden om allerlei trainingen en clinics in het land te verzorgen. Dat is niet alleen leuk, maar ook een groot compliment”. En daar bleef het niet bij, er werd in november nog een rondje Duitsland gedaan: “We willen steeds blijven vernieuwen en zijn in München op een beurs geweest om te bekijken wat voor producten en technieken bij ons passen. Mogelijkheden in overvloed!” En inderdaad, wij weten wat er op stapel staat in de komende periode!

 

En door!

(Spreuk van Roy dus die moest erin)

Dat is gelijk een mooi haakje naar het vooruitblikken. Want wat zijn we allemaal van plan? “Eigenlijk teveel om op te noemen, er vliegen bijna wekelijks nieuwe ideeën door ons kantoor heen en dat is natuurlijk geweldig. Maar daar zit ook een risico aan, we willen namelijk eerst en vooral de beste kwaliteit blijven leveren – en je aandacht verdelen over teveel verschillende trajecten komt de algehele kwaliteit uiteindelijk niet ten goede”.

Dat is zeker waar, het zal niet de eerste keer zijn dat Zwemanalyse besluit om iets niet te doen omdat er getwijfeld wordt aan de kwaliteit. Dat gaat niet alleen om de kwaliteit van trainingen maar ook om het menselijk contact, aldus René: “Wij gaan geen chatbots en online boeking-formuliertjes gebruiken, simpelweg omdat we menselijk contact gewoon het belangrijkst vinden. Wie zit nou te wachten op een ingeblikt antwoord van een robot? Je wilt weten hoe iemand is, wat een persoon wil en wat iemand nodig heeft. Op basis van die input gaan we aan de slag. Dat is persoonlijker, leuker en effectiever voor trainer en zwemmer!” Oké, tijd om bij te sturen want we dwalen heerlijk af…

Terug naar de plannen: keuzestress dus? “Dit klinkt misschien als een voorverpakt antwoord, maar ‘ja’ zeggen tegen één of twee nieuwe dingen betekent ook ‘nee’ zeggen tegen een heleboel andere zaken. Want je wil het wel goed doen”. Voor de draad ermee Danckaarts en Miltenburg! Wat willen jullie gaan doen? Een licht dreigende blik blijkt te helpen: “Nou okee dan. Enerzijds willen we inderdaad uitbreiden, denk aan nieuwe cursuslocaties zoals Zoetermeer, G******* en H****** (mocht echt niet opgeschreven, sorry). We willen meer in buitenwater doen, ook in de zee en nieuwe producten aanbieden, kijk maar in deze nieuwsbrief, haha! Oh ja, en we krijgen hele mooie nieuwe wetsuits!”. En anderzijds? “Echt hele nieuwe dingen proberen. De Swimcation (werktitel voor zwemvakantie) staat heel hoog op het lijstje, die polls hebben we niet voor niets gehouden. Een Obstacle Swim lijkt ons ook wel eens leuk en we willen echt verder met het concept Chill Triathlon. We willen sowieso meer over de grens gaan doen en al die nieuwe producten en technieken schreeuwen om nieuwe trainingsvormen. En een mooie webshop. En nieuwe zwemclinics. En mooie zwemtochten. En—” OK ho maar, handrem erop! Er moet duidelijk nog gekozen worden. En dat gaat gebeuren, weet het hele team. Waarvoor? Stay tuned!

 

Laatste belangrijke vraag: moet het altijd maar meer en groter worden? Ze blijken heel stellig: “Absoluut niet! We doen wat we doen omdat we het leuk vinden. En dus zijn er ook grenzen. Blije zwemmers blijven voor ons de hoofdzaak, dat is waar we elke ochtend ons bed voor uitspringen. En ons hele fijne team natuurlijk, met onze trainers, analisten en overige hulp waar we dagelijks op terugvallen. Die motiveren ons ook steeds weer om zo hard te blijven werken. Laten we dat nooit vergeten, zonder mensen geen Zwemanalyse.” Waarvan akte mannen! Willen jullie nog iets kwijt? Ze kijken weer naar elkaar: “Oef, ja zoveel, maar moeten we nu een wijze uitspraak doen? Nee toch? Wij hopen gewoon dat iedereen blijft doen waar hij of zij blij van wordt. En dat we dan net zoveel mensen mogen ontmoeten als we het voorbije jaar hebben gedaan.”

Roy kijkt opzij en zijn aandacht verslapt, er komt een doos binnen waar nieuwe spullen in zitten. De telefoon van René knippert, ook hij moet verder. Duidelijk, de heren hebben genoeg gezegd en de breinen moeten weer even afkoelen. Wat er uiteindelijk uit komt? Houd ons in de gaten!

 

Reacties

0