De politie is een graag geziene gast bij Zwemanalyse. Zij leren o.a. bij ons de Borstcrawl en doen graag mee aan onze Zeezwemclinics. Daar zijn we trots op! We gaan in gesprek met Babette. Als gedelegeerde van de Nederlandse Politie SportBond is Babette van het Zwemmen. Ze legt uit wat het allemaal inhoudt.

“De Nederlandse Politie Sportbond zet zich met plezier in voor fysiek en mentaal fitte collega’s. Als medewerker van de politie en de Koninklijke Marechaussee kun je aan bijna dertig verschillende sporten deelnemen. Van de A van adventure-sporten tot de Z van zwemmen. Voor ieder wat wils. En op ieder niveau. Of je nu topsporter bent, recreatief sport of herstellende bent van een fysieke of mentale blessure. Daar mee maakt de NPSB het verschil: weerbaar in het werken en in het dagelijks leven”

Dat is een prachtige missie! Babette is dus een gedelegeerde bij de Nederlandse Politie Sportbond. We willen natuurlijk weten wat dat allemaal betekent. Het klinkt namelijk als heel wat en dat blijkt dus ook zo te zijn; “Gedelegeerden zijn collega’s met passie voor de sport. Zij zijn bereid om veel tijd en energie in hun tak van sport te steken. Ze maken het mogelijk voor collega’s om in politie/KMAR-verband te kunnen sporten. Ze organiseren clinics, wedstrijden en nationale kampioenschappen en/of regelen deelname bij grote publieksevenementen” aldus Babette.

Binnen de politie is zwemmen een van de kernsporten. Dat wil zeggen: een sport met een sterke link naar het dagelijks politiewerk. Niet vreemd, gezien het feit dat Nederland een echt waterland is.

NPSB-zwemactiviteiten zijn bijvoorbeeld:
– Borstcrawl-clinic voor beginners
– IJssemeer-oversteek
– Open Water-clinics voor beginners en gevorderden
– NK Open Water
– Zeezwemclinics voor beginners en gevorderden
– Maar ook een IJsselmeeroversteek!

In het jaar 1970 ging de eerste officiële IJsselmeerzwemmarathon Stavoren-Medemblik van start. Een aantal goed geoefende zwemmers wilde onder begeleiding van volgboten en jury een poging wagen het IJsselmeer over te zwemmen. Er werd ontdekt dat een juiste verdeling van krachten heel belangrijk is tijdens deze oversteek van 22 kilometer (mits je in rechte lijn zwemt). Na deze oversteek werd het initiatief genomen om van de oversteek een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Dit staat in de zwemwereld bekend als de mooiste en zwaarste zwemmarathon van Nederland.
Babette vertelt dat het haar leuk leek om dit ook eens als activiteit onder de vlag van de NPSB te organiseren. “Om dit te realiseren verzamelde ik mensen om mij heen die de sportieve uitdaging ook wel eens mee wilden maken. Het team bestond uit zes collega’s: vier zwemmers en twee schippers (van NPSB-zeilen) met een mooi motorjacht genaamd “Dries”. Eind augustus staken wij samen onder de vlag van de NPSB het IJsselmeer zwemmend/varend over, een prachtig avontuur”.

 

Reacties

0