Interview met IJsselmeer Schipper Arjan uit de Zaanstreek

Arjan vaart al enige jaren het IJsselmeer over voor Zwemanalyse. Hij begeleidt met veel voldoening de overtocht voor de zwemmers. Arjan vindt het een topprestatie van de zwemmers die het IJsselmeer over zwemmen, prachtig om mee te maken.  Daarnaast ervaart hij, hoe meer zielen aan boord, hoe meer vreugde aan boord. Een gezellig zwemteam, coaches en of vrienden die meegaan voor aanmoediging, het geeft de oversteek extra veel plezier. Soms maakt hij mee dat gasten aan boord zeeziek worden.  Zijn tip is om daar altijd op voorbereid te zijn. Er zijn diverse pilletjes en pleisters te krijgen tegen zeeziekte. Altijd meenemen dus.

Na jaren veerpond varen en veel zeilervaring kreeg Arjan de kans om een mooie boot te kopen. Een Biesbosch Kruiser 9.5. Hartstikke leuk voor een tochtje, maar het werd pas echt leuk toen Arjen en Zwemanalyse met elkaar in contact kwamen. De boot bleek perfect om zwemmers te begeleiden in hun oversteek. De bootrand is laag, dat is voor zwemmers en coaches fijn. En Arjan kan met zijn boot straks koers houden naast de zwemmers. Perfect  voor een mooie samenwerking.

De boot van Arjan ligt verderop in de provincie, dat betekent dat hij tijdig op pad moet met de boot. Of naar Stavoren of naar Medemblik. Dit is afhankelijk waar de oversteek gestart wordt. En dat is weer afhankelijk van het weer, met name van de windrichting. Arjan moet er dus tijdig rekening mee houden waar hij moet zijn met zijn boot, het kan nog wel eens een paar uur varen zijn.

Op de vraag of hij zelf wel eens zou willen zwemmen, is het antwoord “jawel, een rondje om de boot”

Wat we natuurlijk ook willen weten is of dat er wel eens iets spannend is gebeurd tijdens een vaartocht. Maar dat valt mee. “Nee, als het spookt op het IJsselmeer wordt er natuurlijk niet gezwommen dus echt rare dingen heb ik niet meegemaakt.” Mocht het wel gebeuren, met een marifoon aan boord is het altijd mogelijk om contact te zoeken met de centrale meldpost van Rijkswaterstaat. De aanwezigheid van een marifoon aan boord is overigens ook een logische eis bij de oversteek met Zwemanalyse. Een marifoon is bedoeld voor communicatie, en wordt gebruikt in het scheepvaart verkeer. Het apparaat kan zenden en ontvangen,  en is een belangrijk communicatiemiddel aan boord.

Over de boot, een Biesbosch Kruiser 9.5 dus. Deze is dus 9,5 meter lang, en is van metaal. Elk najaar krijgt de boot een onderhoudsbeurt. De motor wordt grondig nagekeken en indien nodig gaat de platte onderkant van de boot opnieuw in de verf. Door de platte onderkant is de boot ook geschikt ondieper water en kan de boot ‘droogvallen’ op het wad bijvoorbeeld.

De boot draagt de naam Aaltje. De naam is zowaar voortgekomen uit een zwemoversteek. Deze oversteek was een sponsoring voor ‘Power to the paling’. De boot had nog geen naam en deze oversteek was zo bijzonder dat Arjan direct wist dat zijn boot de naam Aaltje moest krijgen. Adriana Aaltje, genoemd naar de paling!

Reacties

0