Aldert is super enthousiast over zijn IJsselmeeroversteek, die hij met zwemmaatje Sven en coach Daan heeft gemaakt. Deze zou op 12 juli plaatsvinden maar het weer was niet optimaal, er stond behoorlijk wat wind. Aldert en zijn zwemmaatje Sven zouden dit waarschijnlijk prima doorstaan, maar of het een leuke tocht zou worden was de vraag. Een nieuwe datum werd geprikt, 19 augustus met de boot van schipper Arjan.

Hoe kwam je op dit plan?

Aldert en Sven zijn fanatieke basketballers. Door corona kwam dit stil te liggen, het werd fietsen. Ook met wind, regen en sneeuw werd er gefietst. Hardlopen kwam erbij, en zo kwamen triatlons in zicht. Dat zwemmen was een dingetje. Na 60 meter hijgend en puffend aan de kant gekomen was het voor de mannen duidelijk dat daar flink op geoefend moest worden, aan de bak dus. Aldert nam borstcrawllessen bij Roy, ging  3x per week zwemmen en de progressie was enorm. Deelnames aan triatlons werden realiteit. En toen, vorig jaar, las hij in onze nieuwsbrief ‘iets’ over IJsselmeerzwemmen. En zo ontstond het plan om het IJsselmeer over te zwemmen. Een prachtige uitdaging.
Na contact te hebben gehad met Zwemanalyse werd het een heus feit en werd er serieus getraind.

We zijn braaf begonnen met de zwemtrainingen. In januari zijn we gestart met de trainingsschema’s en in april zijn we naar buiten gegaan om de steeds langere afstanden te kunnen zwemmen, ongeacht het weer. We zijn zelfs een keer met windkracht 6 gaan zwemmen, puur om te ervaren hoe dat is”.
Ook ontstond er behoefte aan een coach, deze werd gevonden. Daan, een bekende uit de sportwereld zag dit avontuur ook helemaal zitten en stelde direct de hamvraag: “wat willen jullie van mij en hoe kan ik jullie het beste ondersteunen als jullie het moeilijk hebben”. Door deze zaken vooraf te bespreken kan een coach jou begeleiden zoals het jou past. Heel belangrijk.

Tijdens de trainingsdagen die Zwemanalyse aanbiedt wordt gecheckt of je qua zwemsnelheid op schema ligt en wordt er ook nog gefilmd. Je zwemtechniek wordt nog eens goed geanalyseerd voor de oversteek. Hierin kwamen nog een aantal tips naar boven. Het verbeteren van de insteek en het goed afmaken van de doorhaal waren voor Aldert echt een eye-opener. “Ik werd best nog wel weer geconfronteerd met mijn techniek, en ben er extra op gaan trainen. Ik heb er veel snelheid door gewonnen en ook een dreigende schouderblessure is achterwege gebleven door beter te roteren”.

Het werd een fantastische dag! De tocht was van Medemblik naar Stavoren. De mannen hebben elkaar afgewisseld en ze gingen als een tierelier. Alles zat mee: het weer, windkracht 3, ze voelden zich erg goed getraind en konden zich volledig inzetten. Ook schipper Arjan was een positieve factor door zijn rust, goede gezelschap en steady koers. Ze hebben het dan ook gered in 6,5 uur! Een super prestatie.

Aldert en Sven zijn samen zwemmend aangekomen in Stavoren waar vrienden en familie hen op stonden te wachten. Ze stonden te schreeuwen, aan te moedigen en met vlaggen te zwaaien. ‘Huilen van vreugde tijdens het zwemmen met je zwembril op, dat is geen handige combinatie. Maar het was zo overweldigend, het eind in zicht, je familie en vrienden aan de kant te zien én te horen, prachtig, wát een avontuur!”
The day after… “geen spierpijn maar wel een algehele moeheid in het lijf.  Gelukkig zakte dat vrij snel weer weg. We zijn drie dagen later weer een stukje, gaan zwemmen (2,5 kilometer) en toen was het weg”.
Aldert en Sven hebben aan hun oversteek een goed doel gekoppeld, namelijk ‘Water for life!’ De missie van Stichting Water for Life is: ‘Mensen in arme wijken wereldwijd toegang geven tot water en een toilet’. Aldert en Sven hebben ruim 2600 euro opgehaald voor dit goede doel.

De tip van Aldert: ‘Als je erover droomt het IJsselmeer over te zwemmen, bereid je goed voor en doe het! Samen de reis ernaartoe maken en dan zo’n geweldig avontuur beleven, dat vergeet je nooit meer!‘<

Reacties

0