Andrea Bottelier, een mooie aanwinst binnen ons team.

We vallen direct in huis met de eerste vraag: Hoe is het gekomen dat je in het zwembad terecht kwam?
Als kind was ik altijd erg energiek en had beweging en sport nodig om dit kwijt te raken. Zo heb ik verschillende sporten uitgeprobeerd en ben ik blijven hangen bij een wedstrijdzwemvereniging en de reddingsbrigade. Bij beide verenigingen had ik het naar mijn zin, maar uiteindelijk heb ik gekozen om alleen nog actief te blijven bij de wedstrijdzwemvereniging. Daar werd ik fanatieker en ontwikkelde ik mijn vriendengroep. Vervolgens was ik steeds meer in het zwembad te vinden, niet alleen om zelf te zwemmen maar ook de vereniging te helpen met les en trainingen geven én  het organiseren van de activiteiten”. Dit herkennen we als geen ander, die verslaving, wat een zwembad met je kan doen…

Andrea heeft dus zelf veel wedstrijden gezwommen bij de NCS (Nederlandse Cultuur en Sportbond) en daarnaast heeft ze ook meegedaan aan enkele KNZB open water wedstrijden. Zo heeft ze enorm veel kennis vergaard in de praktijk. En dan de prangende vraag, waarom ben je trainer geworden? “Er zijn meerdere redenen waarom ik trainer ben geworden. Zoals ik al vertelde ben ik vanaf jongs af aan in en rond het zwembad te vinden. Ik heb de pabo-opleiding gedaan en haal veel plezier en voldoening uit het onderwijzen van kinderen. Dit sluit uiteraard goed aan bij het trainerschap. Ik ben begonnen met het trainerschap bij mijn eigen zwemvereniging in IJmuiden. Maar toen ik samen met mijn man naar Duitsland ben verhuisd is mijn trainerscarrière pas echt begonnen. Daar ben ik gaan werken bij Schwimmverein Würzburg 05 als trainer en zwemopleider. Deze vereniging is topsport georiënteerd en ik stond dagelijks twee keer aan de badrand, bij de ochtend en middag trainingen. Ik heb ook een trainersopleiding in Duitsland gevolgd, nu ben ik een officieel gecertificeerd trainer”.

Maar daarnaast loopt nog een heel ander proces. Andrea heeft haar man leren kennen in het zwembad: hij is professioneel open water zwemmer. Daardoor is Andrea altijd betrokken bij het zwemmen, zij is helemaal meegegaan in zijn trainingsproces, van een fanatieke amateur naar een topsporter én alles wat bij topsport komt kijken. Dat is echt super tof. Harstikke gaaf!

Maar hoe ben je dan bij Zwemanalyse terecht gekomen? We hebben een heel andere doelgroep. “Door het zwemmen heb ik veel mensen leren kennen. Ik heb iemand ontmoet van Zwemanalyse met een onwijze passie voor zwemmen en zij draagt dat enorm goed uit. En als er zoveel passie is dan maakt de doelgroep niet uit. Het heeft mij doen besluiten om contact met Zwemanalyse te zoeken”.

Ondertussen woon je nu in Maleisië, training geven bij Zwemanalyse zit er dus niet in, keigoede analyses maken voor onze zwemmers wel. Wat vind jij het meest waardevol in je werk als analist bij ons?
Het meest waardevol vind ik de zwemmers kunnen helpen met verbeteren bij dingen die je in eerste instantie aan de badrand niet ziet. De video is daardoor een extra waardevol instrument, je ziet niet alleen wat er boven water gebeurt maar ook onder water. Daarnaast kan je de video zo langzaam afspelen of pauzeren zodat je precies kan zien wat er gedaan wordt en wat voor gevolgen dat heeft. Aan de hand van de video brengt dat meer inzicht en kan je veel gerichter feedback geven”.

Tips en tops worden dan inderdaad heel goed ontvangen. Wat zijn jouw gouden tips en tops voor onze zwemmers?
“Luister naar je lichaam en leer je lichaam kennen in het water. Daardoor kan je zelf vaak al voelen of je iets goed of niet goed doet. Wees daarnaast ook niet bang om feedback of om tips te vragen. Dit kan je alleen maar helpen”.

Om daar snel nog aan toe te voegen: “En natuurlijk: veel plezier houden in wat je doet!”

Welkom Andrea in ons mooie team, we zijn blij dat je erbij bent!

Reacties

0