Allee, we spreken met Wenke Mertens vandaag. Zoals geschreven, Wenke is ons Belgische collega en werkt voor ons als analist. Heel fijn, want Wenke brengt ook weer heel veel ervaring met zich mee.

Wat doet ze zoal met zwemmen? “Ik ben nu vooral bezig met het trainen een competitiegroep. Dit houdt ook in dat ik alle trainingen schrijf. En ik ben ook jeugdcoördinator en probeer de groepen in onze club te stroomlijnen”. Ah, dat is best pittig. Dat is natuurlijk meer dan een leuke training verzinnen en die de zwemmers laten uitvoeren. “Ja absoluut, ik ben als trainer en lesgever steeds op zoek naar info en manieren om bij te blijven in het zwemmen zodat we telkens de beste trainingen kunnen geven”.

Hoe is het zo gekomen, zwem je zelf ook? “Als kind heb ik zelf ook altijd competitie gezwommen. Na een aantal jaren gestopt te zijn, kwam de zin (goesting zoals we hier zeggen) terug om zelf weer te gaan zwemmen. Ik zwem nu recreatief, en probeer elk jaar ook aan een aantal sprint triatlons mee te doen. En zo ben ik toen ook begonnen met lesgeven aan kinderen. Dat is uiteindelijk uitgegroeid naar het volgen van trainerscursussen en meer en meer zwemmers van hoger niveau te begeleiden naar Belgische kampioenschappen”. Ze heeft zich zo goed ontwikkeld dat ze nu zelfs trainster is van de competitiegroep wedstrijdzwemmers met een vergunning bij de Belgische zwembond!

En wat maakt het dat je training geven zo leuk vindt? “Het leukste vind ik de diversiteit waaraan ik vandaag training mag geven die toch elk een eigen aanpak nodig hebben”. 

Je analyseert natuurlijk ook al je zwemmers, dan past dit werk bij Zwemanalyse je goed!
“Absoluut, de diversiteit in niveaus die je gaat bekijken is zo boeiend om te zien. En natuurlijk ook de tips die je kan meegeven aan gemotiveerde zwemmers zodat ze heel snel progressie kunnen maken”.

Heb jij nog een gouden tip voor onze zwemmers? Wat kan jij ze meegeven?
“Rome is ook niet op 1 dag gebouwd’ en ‘stap voor stap’. Blijf telkens op techniek letten ook al zwem je zelfs al langer. Het is en blijft een leuke sport die zoveel leuker wordt telkens je soepeler door het water klieft zonder extra effort”

Daar zijn wij het roerend mee eens, zo effectief mogelijk zwemmen en door het water glijden, heerlijk!

Reacties

0