Toezichthouder JanWe zijn er kind aan huis; bijna dagelijks is Zwemanalyse te vinden in het zwembad in Maarssen. Zwembad Safari noemen we ook wel ons ‘thuisbad’. Tijd voor een praatje met de toezichthouder van dit bad. Dat is Jan. Wat betekent dat eigenlijk, ’toezichthouder’ ? En hoe word je dat? De term badmeester wordt nauwelijks nog gebruikt, we spreken tegenwoordig veel vaker van toezichthouder. Zoals het woord al zegt, je houdt toezicht in het zwembad. Dat kan je niet zomaar worden. Jan heeft diverse opleidingen gevolgd en krijgt nog halfjaarlijks zwemtesten om bij te blijven.

Hoe kwam het zo dat Jan in het zwembad is gaan werken? Jan is wel op een heel opmerkelijke manier in dit werk terechtgekomen, vertelt hij. Via via kwam hij in aanraking met zeemeerminzwemmen. Er werden televisieopnamen gemaakt door een Franse nieuwszender over zwemmen met een vin, en dat zag er echt gaaf uit. “Zwemmen met een vin, het is verslavend, je gaat pijlsnel, helemaal te gek.” Deze manier van zwemmen is een ontspannen versie van “freediving”.  En wat is dan pijlsnel? Maar liefst 12.5 seconden op de 25 meter!
Jan was zo vaak in het zwembad te vinden dat het een heel logische stap was om er ook te gaan werken. Tijdens zijn opleiding voor Toezichthouder liep Jan stage bij Safari – en daar is hij nooit meer weggegaan. Als toezichthouder heb je een heel diverse baan binnen het zwembad. “Mijn dag begint vroeg, om 6.30 uur ben ik al in het zwembad. Het eerste half uur ben ik bezig met het meten van de waterkwaliteit. Zoals bijvoorbeeld de zuurgraad, de temperatuur van het water en de hoeveelheid chloor in het water. Indien nodig wordt dit bijgesteld. De watertemperatuur in het 25 meter bad schommelt tussen de 27 en 28, in het doelgroepenbad is het water circa 32,5 graden. Om 7.00 uur komen de eerste banenzwemmers al binnen. 90% is vaste klant, ik ken ze bijna allemaal”.

We vragen ons natuurlijk ook af of er wel eens calamiteiten zijn geweest, maar dat valt mee. “De zwemmers kennen zichzelf goed en komen niet als ze zich niet goed voelen. Eén keer kreeg een zwemmer onverwacht een epileptische aanval, dat was wel even spannend, maar gelukkig is dat helemaal goed afgelopen”.  

Lijkt het je ook leuk om toezichthouder te worden? Zwemanalyse biedt ook in 2024 weer de mogelijkheid om de opleiding Zwemmend Redden Voor Zwembaden (ZRZ) in één dag af te ronden! (data zijn vanaf half november te boeken)

Reacties

0