Vind je de ademhaling bij het zwemmen lastig? Grote kans dat je onvoldoende gebruik maakt van je ‘steun’-arm.

Timing ademhalen

Leer je steunarm te gebruiken en er komt meer rust in je slag. En je hebt voldoende tijd om te ademen zonder dat je het gevoel hebt dat je onder water zakt.

Te weinig steun…..

timing ademhaling

Stel je haalt adem en op dat moment is je arm onder je. Je timing ademhalen klopt dan niet. Dan gebeuren er een twee dingen:

  • Je zinkt.
    Oorzaken: Je tilt je hoofd op te ademen en bent daarmee uit balans. Bovendien zorgt de arm die je overhaalt ervoor dat je naar beneden geduwd wordt.
  • Je verprutst je doorhaal. Je aait een beetje door het water, maar van een effectieve en krachtige doorhaal is geen sprake.
    Oorzaak: je ligt nog op je zij, daardoor kun je je arm niet de meest gunstige positie brengen om door te halen.

Wat dan wel?

timing ademhaling

Wat je nodig hebt is een steunarm tijdens het ademhalen. Daardoor zink je niet. Én door langer te wachten voordat je de doorhaal start wordt de doorhaal krachtiger.

Drie oefeningen om timing ademhalen te oefenen:

  • Op het moment van ademen, strek je arm goed door recht voor je schouder. Wijs naar de overkant en leg je oor op je bovenarm. Draai rustig je hoofd opzij om te ademen.
  • Start met beide armen gestrekt voor en haal 1 arm door. De andere arm start pas op het moment dat beide armen weer voor zijn.
  • Verlies je ook bij de bijleg-oefening je steunarm als je ademhaalt? Neem dan een pullbouy in je hand en pak die over in je andere hand. Zo kun je nooit te vroeg starten.

NB: bijleggen is echt bedoeld als oefening. Normaal start je de doorhaal namelijk op het moment dat je overhaal-hand langs je gezicht komt.

Als je het systeem van steunarm door hebt kun je de slagfrequentie weer opvoeren, zodat je steunarm geen ‘dead-spot’ wordt (een moment in je slag waarin er geen voorwaartse snelheid is).

Meer weten of een keer onder begeleiding uitproberen? Neem contact op met zwemanalyse.

Printversie timing ademhalen

Reacties

0