“Analyses maken, het houdt je scherp”

Paul werkt al vanaf het moment van oprichting bij  zwemanalyse als analist. Hij geeft al heel wat jaar zwemtraining en zwemlessen, dus het maken van analyses was een logische stap. Deze combinatie houdt Paul ook juist scherp tijdens training geven, het vult elkaar goed aan. Want juist als analist moet je scherp zijn, en zien waar verbeter punten liggen. En die zijn er altijd. Maar je moet dit kunnen overbrengen op een positieve manier. Paul zegt hierover dat naast de opbouwende kritiek, complimenten geven over wat er goed gaat ook heel belangrijk is. Analyseren is vooral onderzoeken hoe een zwemmer zwemt, hoe beweegt deze zich in het water. Op zoek gaan naar waar we de zwemmer kunnen ondersteunen in verbetertips, het moet leuk blijven.

Op de vraag of er een aandachtspunt is wat bijna altijd terugkomt zegt hij “jazeker, de doorhaal. Negen van de tien keer kan deze effectiever”.

Juist door middel van een analyse kan hij uitleggen wat dan wel de bedoeling is. “Zwemmen is een soort denksport. Als je snel of lang wilt kunnen zwemmen moet je bewust zijn van wat je doet”. We hebben de term al eerder gebruikt, proprioceptie. Wat doe je en wat denk je wat je doet. Paul houdt er van om dit over te brengen aan zwemmers. Een goede analist dus.

Reacties

0