“Kou zit tussen de oren”

Ooit deden we mee aan een openwater wedstrijd. Het was augustus, hoog zomer en heerlijke watertemperatuur. Van de organisatie kregen alle deelnemers na afloop een wintermuts met daarop de tekst “kou zit tussen je oren”.

En dat is ook eigenlijk wel zo. Zwemmen in koud water, daar is wel wat doorzettingsvermogen voor nodig. Maar het gevoel dat je ergens zwemt op het moment dat anderen bij de centrale verwarming zitten dat maakt het speciaal. En natuurlijk het gevoel na afloop, de kick van het gedaan hebben, het bloed dat weer begint te stromen waardoor je weer op temperatuur komt.

Wil je wennen aan koud water zwemmen, dan moet je daar mentaal ook klaar voor zijn. Geleidelijk afbouwen is de beste manier. Dus vanaf de zomer regelmatig blijven zwemmen, ook al wordt het kouder en minder aantrekkelijk. Sla je een paar weken over, dan kan de watertemperatuur al weer zo ver gedaald zijn dat het een grote stap wordt.

En wil je starten in het vroege voorjaar, bouw het dan geleidelijk op. Misschien eerst even ‘dippen’, de keer erna mini-stukje zwemmen en dat dan steeds verder uitbouwen.

Trouwens: alle koud-water-zwemmers vinden het koud, er is niemand die zonder iets te voelen gewoon het ijskoude water inloopt. De eerste minuten zijn het ‘ergst’ maar door te blijven bewegen warm je op en gaat je interne kachel branden.

Hoe koud is té koud?

Wij krijgen regelmatig de vraag ‘wanneer is het té koud om buiten te zwemmen’.

Daar is geen algemeen antwoord op te geven. Lynne Cox zwom anderhalve kilometer tussen de ijsschotsen van Antarctica. De mensen die op hetzelfde cruiseschip meevoeren zullen wel gek opgekeken hebben toen zij in badpak het water van 1,5 graden in sprong. Haar avonturen staan beschreven in het boek Swimming to Antarctica, een aanrader voor zwemliefhebbers.

Eer dat je in 1,5 graden kunt zwemmen, daar gaat heel wat doorzettingsvermogen, training en gewenning aan vooraf.

Zwembaden (de wedstrijdbaden) in Nederland zijn gemiddeld tussen de 26 en 28 graden. Meer dan 29 of 30 graden wordt als warm ervaren. Zeker als je dan aardig doorzwemt kun je je warmte niet meer kwijt. Rond de 25 graden wordt als fris ervaren, voor een zwembad. Zo zie je dat een range van zo’n 5 graden al een groot verschil maakt in hoe water aanvoelt.

In een goede zomer is de watertemperatuur rond de 20 tot 24 graden. Het is ook de grens waarop de triatlonbond aangeeft dat bij wedstrijden de wetsuit uit moet, omdat je anders je warmte niet meer kwijt kunt. Is het water rond de 20 graden, dan heeft de gemiddelde zwemmer zonder wetsuit misschien even nodig om door te komen, maar zwemmen is prima te doen.

In de herfst – als de nachten kouder worden – dan daalt de watertemperatuur best hard. Eind oktober zit het zo rond de 14 graden, in december daalt het naar 4 graden. En als er ijs is, natuurlijk naar 0. In maart gaat het water weer naar een graad of 9 toe.
Het is lastig om er een algemene uitspraak over te doen. Zachte of strenge winters, een fantastisch voorjaar, dat heeft allemaal invloed op de watertemperatuur.
Rijkswaterstaat meet in Nederland op diverse plekken de actuele watertemperatuur. Je vindt het hier.

Het meten van de watertemperatuur

Overal kom je verschillende metingen tegen, die behoorlijk kunnen variëren. Welke watertemperatuur je meet, hangt af van een aantal zaken.

Bij (triatlon) wedstrijden hoort de temperatuur gemeten te worden in het midden van het parcours, op 1 meter diepte.

Aan de wateroppervlakte en langs de kant – zeker als je meet aan de kant waar de wind naar toe blaast – kom je met de thermometer altijd hoger uit. De reden is dat warmer water aan de oppervlakte drijft, en door de wind de hoek in wordt geblazen. Dat verklaart ook vaak de temperatuursschommelingen die je tijdens het zwemmen kunt voelen. (Bij het EK Masters in Eindhoven in 2013 zorgde een andere oorzaak voor temperatuurschommeling. De open water wedstrijd was door het Eindhovens kanaal. Watertemperatuur was 20 graden, alleen op 1 stuk werden we gedurende korte tijd zo’n beetje gekookt. Bleek lozing van koelwater te zijn van een aan het kanaal gelegen fabriek…)

Risico’s van zwemmen in koud water

Er zijn zeker risico’s van het zwemmen in koud water.

 • Bij het te water gaan: Hyperventilatie door te snelle ademhaling door de kou
 • Bij de start van het zwemmen: Brainfreeze als je hoofd te koud wordt
 • Bij het langer doorzwemmen: Onderkoeling (verrassend…). Door het contact met water raakt je lichaam snel warmte kwijt. Je hoofd en de plekken waar aders aan de oppervlakte liggen zoals polsen en enkels zorgen voor extra snel warmteverlies. Het start vaak met blauwe lippen en gevoelloze handen / voeten. Andere tekenen zijn: stijve wangen (slechter praten), een grijs gelaat, langzamer slagtempo en langzamer denken. Onderkoeling is niet cool, dus ga dan het water uit.
 • Bij het zwemmen in extreem koud water: Afsterven van de zenuwen net onder je huisoppervlakte (Lynne Cox had daar uiteindelijk na haar Antarctica avontuur wel last van). Dat komt doordat de bloedcirculatie gebruikt wordt om je core-temperatuur te handhaven.

Bij koud-water-wedstrijden is een medische keuring vereist. Als je van plan bent om je grens op te zoeken kun je altijd zelf ook zo’n medische keuring laten doen!

Tips voor zwemmen in koud water

Voorbereiding:

 • Neem regelmatig een koude douche om te wennen aan lage watertemperatuur
 • Doe ademhalingsoefeningen om je ademhaling onder controle te houden. Door de kou heb je de neiging om oppervlakkig en snel te gaan ademen.
 • Lees bv eens het boek van Wim Hof, Koud Kunstje en kijk of je daar inspiratie uit kunt halen.
 • Ga niet alleen zwemmen, of laat iemand op de kant meelopen
 • Zorg dat alles klaar ligt voor als je klaar bent: handdoek, warme kleding, lauwe thee of iets anders alcoholvrij.
 • Kijk goed naar de omstandigheden: een koude landtemperatuur en wind zorgen voor extra afkoeling. Zorg voor een beschutte plek om je weer om te kleden.
 • Zorg dat je materiaal op orde is. In onze webshop bieden we een speciale box aan met alles wat je nodig hebt om veilig in koud water te zwemmen.

Je kleding:

 • Een wetsuit helpt uiteraard tegen de kou, evenals speciale waterhandschoenen of sokken.
 • Maar sommige mensen willen graag zonder zwemmen. In dat geval kun je er wel voor kiezen om je beter te beschermen met vet (bv vaseline of speciale vetmixen die Kanaalzwemmers ook gebruiken).
 • Een badmuts is aan te raden, omdat je via je hoofd veel warmte verliest. Bij kou heb je een speciale van neopreen. Twee silicone badmutsen over elkaar helpt ook.
 • Oordopjes voorkomen dat koud water in je oren loopt
 • Een zwemboei is er voor de veiligheid: je bent zichtbaar en je hebt een drijfmiddel bij je

Het water in:

 • Zorg voor een warming-up op het land. Kom op de fiets of wandel eerst een stuk.
 • Zorg dat je rustig bent en goed door blijft ademen
 • Loop rustig het water in, zorg dat er steeds een deel van je lichaam aan het koude water kan wennen: voeten, benen, polsen, armen, romp, hoofd / gezicht.  Er in 1 keer inspringen – “dan ben je maar door” – werkt met koud water niet. Het vergroot de kans op hyperventilatie en hartritmestoornis. Maar heel lang treuzelen is ook niet fijn. Dan ben je al koud voordat je begint

Zwemmen:

 • Schat je zwemcapaciteit goed in: je doet het vrijwillig en je hoeft niks te bewijzen!
 • Zwem langs de kant
 • Ga niet te ver weg van het punt waar je vertrok
 • Blijf je lichaam monitoren: gaat het nog goed of moet je terug zwemmen.
 • Pas de tijd in het water aan de temperatuur aan. Hoe kouder, hoe korter.

Na het zwemmen:

 • Blijf uit de wind
 • Als er een douche is: start met een lauwe douche om langzaam op te warmen en draai zeker niet naar maximum!
 • Geen douche? Meteen afdrogen en kleding aan (en zoek een beschutte omkleedplek)
 • Drink iets, bijvoorbeeld lauwe thee
 • Wees alert op ‘after drop’, wanneer het ‘koude’ bloed naar je core circuleert
 • Geleidelijk opwarmen, dus niet meteen voor de open haard gaan zitten
 • Voel je een held

Zoek je een uitdaging?

Wil je trainen voor een extreme uitdaging, dan is de icemile misschien iets voor je: 1,6 kilometer in water van 5 graden of kouder. Zonder wetsuit he. Een doktersverklaring vooraf is noodzakelijk om mee te komen doen.

Conclusie:

Je hoeft niet gek te zijn om aan winterzwemmen te doen, maar het maakt het wel een beetje makkelijker.

Aanbevolen websites:

Wil je in contact blijven met medezwemmers die ook buiten doorzwemmen? Kom dan in de appgroep van zwemanalyse.

Zwem lekker en veilig!

Reacties
 • Heleen Jansen
  Beantwoorden

  Beste Claudia,

  Is het mogelijk dat ik toegevoegd wordt in de Brabant openwater zwemmen app ? Ik kreeg deze tip van Kitty Verheijen. Voor mijn deelname aan de 11 stedenzwemtocht moet ik mijn trainingen ook gaan doen in open water.
  Via haar kwam ik ook bij jullie cursus borstcrawl, helaas is de training in Oosterhout al vol. De ander locaties zijn voor mij te ver weg.

  Met vriendelijke groet,
  Heleen Jansen

  • Claudia en Roy
   Beantwoorden

   Hoi Heleen,

   Ik ga te toevoegen in de appgroep voor open water zwemmers provincie Brabant.
   Ik zal je ook via de maandelijkse mail met zwemtips op d ehoogte houden van de start van de nieuwe cursussen. In Oosterhout komen we zeker in september weer met nieuwe trainingen. Helaas is dee locatie deze ronde inderaad al helemaal vol.

   • Martiba Dittrichova
    Beantwoorden

    Ben een beginner op zoek naar de mensen die buiten zwemmen. Ik woon in Rijen dus zoek een groep zo dichtbij mogelijk?

    • Stefan
     Beantwoorden

     Weet iemand waar je in de winter in rotterdam in open water kan zwemmen? West of noord ?

     • Zwemanalyse

      Hi Stefan ik mail je de link van appgroep Zuid Holland. Dan kun je daar aanhaken en je vraag stellen aan mensen uit de omgeving!

     • Caro

      Ik ben ook erg benieuwd waar dit kan in Rdam!

     • Nell

      Is er iemand die weet waar je in Noord-limburg in open water kunt zwemmen?
      Liefst waar meerdere mensen komen.
      Ben een beginner.

     • Zwemanalyse

      In Limburg hebben wij geen actieve appgroep voor buitenzwemmers helaas.

    • Marieke Van Horssen
     Beantwoorden

     Hoi wij zwemmen met n groepje in de ochtend om 10.30 bij de zandafgraving in drunen
     Als je wil welkom

     • Ilse van Mierlo

      Hallo Marieke, ik weet niet hoe oud je reactie is maar zwem je iedere dag met een groepje in Drunen. Ik zou graag aansluiten

   • Sylvia
    Beantwoorden

    Wil graag in Eibergen mee zwemmen in de Berkel met de Wintergroep. Hebben jullie een contact nr?

    • Zwemanalyse
     Beantwoorden

     Hi Sylvia, wil je ajb even mailen naar info@zwemanalyse.nl ? Dan proberen we het te regelen

    • Ditty Dokter
     Beantwoorden

     Ben op zoek naar winterzwemgroep in Utrecht of Gelderland op half uur afstand Arnhem.

   • Wilhelmine
    Beantwoorden

    Ik lees steeds, dat mensen 2 min.in get water gaan. Vreemd, ik ben nu 2x geweest in een meer van 13gr. Het voelt even wat fris, maar daarna zwem ik wel 15 min. Dat voelt pas echt heerlijk. Daarna loop ik wel 100m naar mijn handdoek en kleren. Ik vind het goed gaan.en geb get dan niet koud. Is dit slecht voor je lijf en gestel?

    • Wilma van de Wal
     Beantwoorden

     Is er ook een winterzwemgroep in de buurt van Sint Michielsgestel?

   • Heine Sietsma
    Beantwoorden

    Is er ook een groep in Assen e.o.?

    • Claudia en Roy
     Beantwoorden

     Beste Heine, we hebben een appgroep voor Noord-Nederland. Wil je ons mailen op info@zwemanalyse.nl? Dan sturen we je de link!

  • Ida
   Beantwoorden

   Zijn er mensen die in het Valkenburgse meer Leiden zwemmen? Of de zee van Wassenaar

   • Claudia en Roy
    Beantwoorden

    Hoi, stuur even je vraag en telefoonnummer naar claudia@zwemanalyse.nl Dan zal ik je in contact brengen met de groep die in zee zwemt bij Wassenaar.

    • Tessa
     Beantwoorden

     Hallo,
     Ik weet niet of de reacties recent zijn, maar ben ook nog op zoek naar een groepje om bij aan te sluiten rond Leiden, Den Haag, Wassenaar, Katwijk etc. Kan ik toegevoegd worden aan de app groep? Met vriendelijke groet, Tessa

    • Frank
     Beantwoorden

     Is er ook een groep in Amsterdam Zuidoost e.o., de Bijlmer? Ik ben beginner.

     • ZwemAnalyse.nl

      Hi! Stuur even een mailtje aan info@zwemanalyse.nl – we hebben wellicht iets voor je!

   • M
    Beantwoorden

    In het Joppe! Elke zondag en woensdag 8:30 🙂

    • Zwemanalyse
     Beantwoorden

     Lekker he?

    • Margreet Melman
     Beantwoorden

     Hey goedemorgen. Ik zwem zelf in de Bommelerwaard, in/ bij de Waal- ook in de winter. Zou het heel leuk vinden om met anderen, bijv in het weekend, te zwemmen. Weet iemand of er winter zwemmers in de buurt wonen, of kan iemand mij toevoegen aan een open water zwem app? Groet Margreet Melman

     • Zwemanalyse

      Je hebt mail!

  • Petra
   Beantwoorden

   Ik zou ook graag buiten in een groep willen zwemmen. Ik douche al jaren koud en woon in de Zaanstreek.
   Gr. Petra

   • Zwemanalyse
    Beantwoorden

    Hi Petra, ik heb je een mail gestuurd, dan kunnen we je toevoegen aan de appgroep.

  • Mieke van Schaik
   Beantwoorden

   Zou ik
   Ook kunnen worden toegevoegd aan de app voor openwater zwemmen in Brabant?

 • Joyce
  Beantwoorden

  Beste Heleen, dank voor dit verhelderende artikel!
  Ik heb een vraag: ik ben nu twee keer wezen “zwemmen” in het zwemgedeelte (1,4 m) van een groot meer. Na een à twee minuten er weer uit en gauw aankleden. Mijn collega’s verklaren me voor gek en geven aan dat het levensgevaarlijk is. Ikzelf denk/hoop dat het meevalt: ik ga er vrij vlot weer uit, volg eigenlijk alle tips op die je aankaart maar ben wel alleen. Hou mijn hoofd boven water en krijg het niet heel koud, ook geen hyperventilatie etc. Hoe weet ik of ik inderdaad gevaar kan lopen? Is de watertemperatuur leidend? Koud douchen komt namelijk niet in de buurt van zo heerlijk bij zonsopkomst in de natuur zwemmen, dus ik hoop dat ik er mee door kan gaan. Hoor graag je advies, alvast bedankt!
  Vriendelijke groet
  Joyce

  • Claudia en Roy
   Beantwoorden

   Hi Joyce. Hmmm. Paar minuten, hoofd boven, een diepte van 1,40, en verder nergens last van. Dat klinkt als iets wat op zich moet kunnen. Desondankt… met meer mensen is wel veiliger om op elkaar te letten. Dus misschien toch iemand in je omgeving overtuigen dat het heerlijk is om mee te gaan?

  • Jeroen
   Beantwoorden

   Hoi! Ik zou graag toegevoegd worden aan de app groep regio zuid Holland. Waar kan ik mijn nummer achterlaten zonder dat deze hier openbaar wordt?

   Groet,

   • Claudia en Roy
    Beantwoorden

    bij info@zwemanalyse.nl Jeroen

   • Hellen Berger- de vries
    Beantwoorden

    Beste,

    Wij zijn hardlopers en hebben het idee dat het dompelen in koud water goed is voor ademhaling en bloedsomloop.
    We dompelen nu dus sinds deze week gemiddeld 2 minuten in het meer. Is dit voldoende voor een goed resultaat of is langer beter?

    Gr Hellen de Vries

    • Tammo Heikens
     Beantwoorden

     Volgens de methode van Wim Hof is 2 minuten voldoende.
     Afhankelijk van de temperatuur kun je wat langer gaan, maar is niet perse nodig.
     Wat wel heel fijn is om te doen, is een zogenaamde dubbel dip.
     Je gaat dan na 2 minuten uit het water, droogt je af en daarna ga je er nog een keer kort in bijv. 30 sec.
     Wanneer je voor een 2e keer gaat zul je ervaren dat je hele lichaam een aangename tinteling ervaart.

 • Beantwoorden

  Ik wil mij graag aansluiten bij de buitenzwemgroep Utrecht eo. Hoe kunnen we dat regelen?

  • Claudia en Roy
   Beantwoorden

   Ik ga je toevoegen Harmen

   • Babette Blokland
    Beantwoorden

    Ik ben een beginner en wil me ook graag aansluiten bij een groep in of in de buurt van Utrecht. Kan dat?

    • Zwemanalyse
     Beantwoorden

     hi Babette, we nemen per e-mail contact met je op!

     • Rosanne

      Hi! Heb afgelopen winter doorgezwommen samen met een studiegenootje in omgeving Utrecht en zou graag deel uitmaken van een grotere groep, om zo wat vaker te gaan 🙂 Kan dat op deze manier? Alvast bedankt! Groetjes Rosanne

    • Esther
     Beantwoorden

     Hoi Babette
     Heb jij al iets gevonden? In Alphen aan den Rijn zwom ik al vier jaar een paar keer per week buiten, maar nu ik verhuisd ben naar Utrecht mis ik die routine heel erg. Hebben jullie tips?

     • Anne Sookhoo

      Hoi,
      Ik zoek een groepje uit Amersfoort (noord) voor buitenzwemmen/kouwaterdip
      Alvast dank voor reactie

     • Zwemanalyse

      Hoi Anne, mail even naar info@zwemanalyse.nl en we laten je toe in de whatsapp-groepen! Groetjes!

   • Joris scholten
    Beantwoorden

    Ik ben Joris 21 jaar en sinds kort weer woonachtig in Alkmaar. Ik ben sinds dit jaar aan ademhalingsoefeningen ijsbaden en koude ochtenddouches begonnen en zou me graag bij een aansluiten die in de weekenden het koude water om Alkmaar (geestmerambacht?) trotseren. Kunt u mij wellicht toevoegen?

    • Claudia en Roy
     Beantwoorden

     Hallo Joris, dat kan hoor! Zou je ons een mailtje kunnen sturen op info@zwemanalyse.nl ? Dan zorgen we dat je de juiste link ontvangt.

   • Yara
    Beantwoorden

    Zou je mij ook toe kunnen voegen?

  • Ellen
   Beantwoorden

   Beste Claudia, ik ben begonnen met koudwaterzwemmen en ik ga vol goede moed de winter in 😉 maar…is er ook een zwemgroep in de buurt van Alkmaar? Ik zwem in Geestmerambacht. Als het mogelijk is zou ik graag in een zwemapp worden toegevoegd. Alvast bedankt! Groet, Ellen

   • Erica
    Beantwoorden

    Heb je al een groepje? Ik zwem bij park van Luna of in zee. Groeten Erica

    • Karola
     Beantwoorden

     Hallo Erica en Ellen,

     Jullie zwemmen op locaties die mij ook wel aanspreken en ik zou het koudwaterzwemmen willen proberen.
     Hoe kom ik verder met jullie in contact?

     Groet,

     Karola

   • Jenny Vogelij
    Beantwoorden

    Ik wil me graag aansluiten bij de app groep van Geestmerambacht Alkmaar.
    Wil beginnen met zwemmen in de winter.
    Groet,
    Jenny

    • Zwemanalyse
     Beantwoorden

     Ik heb je even een mail gestuurd om je telefoonnumer te achterhalen Jenny. En dan voeg ik je toe aan de appgroep.

     • Cindy

      Ik zie niet hoe oud wellicht deze reacties al zijn maar ik heb ook interesse om te worden toegevoegd voor een winterzwem groepje bij het geestmerambacht!

     • Zwemanalyse

      vrij recent allemaal hoor. Wil je even je telefoonnummer mailen aan inifo@zwemanalyse.nl? Dan regelen we het voor je.

    • Wendy
     Beantwoorden

     Ik wil mij ook graag aansluiten bij de app groep voor alkmaar, geestmer ambacht

     • W. Habers

      Is er in de noordoostpolder of flevoland een groep openwater zwemmers woon zelf in Nagele

     • ZwemAnalyse.nl

      Hallo! Zou je een mail kunnen sturen naar info@zwemanalyse.nl ? Dan kunnen we en link met je delen!

    • Enno Kroesen
     Beantwoorden

     Ik zou heel graag aansluiten bij een Rotterdamse groep, indien mogelijk.

     • Zwemanalyse

      Hi Enno, als je een mailtje wilt sturen aan info@zwemanalyse.nl met je vraag, dan sluiten we je aan op de appgroep Zuid-Holland

  • Vicky
   Beantwoorden

   Hoi hoi
   Ik ben aan het zwemmen in Breda. Zijn er mensen die ook zwemmen daar in de buurt. Wordt graag toegevoegd aan een eventuele app
   Vriendelijke groet Vicky

   • Claudia en Roy
    Beantwoorden

    Hoi Vicky, ik heb je een mail gestuurd. Rond Breda zijn zeker zwemmers het hele jaar actief!

    • Willem van Hooijdonk
     Beantwoorden

     Hallo Claudia, zou je mij ook aan de app van Breda willen toevoegen?

     • Claudia en Roy

      Hallo Willem, natuurlijk kan dat. Zou je je telefoonnummer willen mailen naar info@zwemanalyse.nl ? Dan voegen we je toe.

  • NEL
   Beantwoorden

   Is er ook een buitenzwemgroep in de omgeving van Odijk, Zeist, Nieuwegein, Houten ?

   • Zwemanalyse
    Beantwoorden

    Zeker, als je even naar info@zwemanalyse mailt, dan stuur ik je de link van de appgroep

 • Erie
  Beantwoorden

  Hallo,

  Ik wil me graag aansluiten bij de buitenzwemgroep Gelderland. Wat moet ik doen?

  Dank bij voorbaat,
  Erie

 • Joke
  Beantwoorden

  Kan je mij toevoegen aan buitenzwemapp voor Amsterdam

  • Claudia en Roy
   Beantwoorden

   Joke, ik heb een mail gestuurd om dit te regelen.

   • Ellenoor
    Beantwoorden

    Ja, ik zou graag ook in amsterdam buiten willen zwemmen!

    • Ellen
     Beantwoorden

     Weet iemand een groepje in Utrecht zuid Lunetten om te zwemmen in de Kromme rijn

     • Zwemanalyse

      Hoi Ellen! Als je je telefoonnummer mailt naar info@zwemanalyse.nl voegen we je toe!

   • Elisabeth
    Beantwoorden

    Hallo, is er ook een buitenzwemgroep in Almere?
    Vriendelijke groet Elisabeth

  • Peggy
   Beantwoorden

   Hoi! Ik zou heel graag in Rotterdam koud water willen zwemmen in de winter! Is daar een ice swim groepje waar ik kan aansluiten ? Wil graag oefenen voor de ice swim begin februari.

   • Stef
    Beantwoorden

    Hoi

    Weet jij waar je in Rotterdam in open water kan zwemmen in de winter ?

    Groetjes Stef

 • Marielle Zaalberg
  Beantwoorden

  Is er een groepje mensen in of in de buurt van Breda die ‘koud zwemmen?

  • Claudia en Roy
   Beantwoorden

   Yes, zeker zijn er mensen in de omgeving Breda. Ze zitten o.a. in de appgroep Noord-Brabant. Ik heb je een mail gestuurd hierover Marielle

 • Hofman
  Beantwoorden

  Ik wil me graag aanmelden voor buiten zwemgroep omgeving Groningen.

  • Claudia en Roy
   Beantwoorden

   ik heb je een mail gestuurd Henk Jan, om dit te regelen.

  • j.oude lenferink
   Beantwoorden

   waar zwemt de groep omgeving groningen?en wanneer is er een contactpersoon bij wie je aanmeld en voor meer details zoals leeftijd conditie wel of geen doktersverklaring enz..is de groep gemengd??

   • Zwemanalyse
    Beantwoorden

    Hoi Jose,
    Er zijn in de appgroep diverse plekken waar afgesproken wordt. Maar het is altijd op eigen initiatief en eigen risico. De appgroep is geen vereniging, het is een middel om onderling contact te houden en zwemmaatjes te vinden (voor gezelligheid en veiligheid).
    Er is dus niet 1 contactpersoon.
    Als je wilt dat ik je erin zet, stuur me even je telefoonnummer via claudia@zwemanalyse.nl

  • Margreet tomassen
   Beantwoorden

   Goedenavond,
   Is er misschien een zwemgroep in de omgeving van leiden waaraan ik toegevoegd kan worden? Zelf zwem ik wekelijks in de Klinkenbergerplas.

   Dank, groet, Margreet

   • Zwemanalyse
    Beantwoorden

    Hoi Margreet, in de appgroep Zuid-Holland kun je die vraag stellen. Als je toegevoegd wilt worden, mail je telefoonnummer even naar info@zwemanalyse.nl

   • Freke
    Beantwoorden

    Hoi, is er een app groep voor Amsterdam (noord)? Ik zou graag lid worden! Bij voorbaat dank!
    Groet,
    Freke

    • Zwemanalyse
     Beantwoorden

     IK heb je gemaild! Groet van ZwemAnalyse

 • Nick
  Beantwoorden

  Hoi – zou jij mij op de whatsapp groep voor Regio Gooi of Amsterdam willen zetten svp?
  dankje!

 • Remi
  Beantwoorden

  Ik zou mij graag willen aanmelden bij de zwemgroep in Groningen 🙂

  • Claudia en Roy
   Beantwoorden

   Remi, ik heb je een mail gestuurd, groet van Claudia

 • Frank Visser
  Beantwoorden

  Beste Claudia,

  Ik zou graag in de app van brabant komen als dat kan, groetjes Frank

 • Ellen van der Starre
  Beantwoorden

  Is er ook een buitenzwemapp in Drenthe?
  Zo ja, kan ik toegevoegd worden.

  • Claudia en Roy
   Beantwoorden

   Hoi, stuur even je vraag en telefoonnummer naar claudia@zwemanalyse.nl Dan zal ik je toevoegen aan de appgroep voor Noord Nederland (en sorry voor de late reactie….)

 • Malinda Quartel
  Beantwoorden

  Hallo. Is er een openwater zwemmers groep op Goeree Overflakkee? Ik wil graag beginnen met open water zwemmen in de winter en ik zoek mensen die dit ook doen. Of anders in Zeeland, or West Brabant. IK hoor het graag! Met vriendelijke groet, Malinda

  • Claudia en Roy
   Beantwoorden

   Hoi Malinda,
   West-Brabant, daar zijn ok nu nog zwemmers actief.
   Als je me je telefoonnummer mails op claudia@zwemanalyse.nl, dan zet ik je in de appgroep

 • peter bosch
  Beantwoorden

  Verhelderend artikel. Waarvoor dank.
  Ik zwem 3x in de week in de Zegerplas Alphen aan den Rijn.
  Er zitten ca. 17 personen in onze Winterzwemmers groep die regelmatig met elkaar afspreken.
  Wat kan zwemanalyse nog voor ons betekenen?
  Groeten. Peter

  • Claudia en Roy
   Beantwoorden

   Hoi Peter, dat weet ik niet. Zo te horen hebben jullie het al goed voor elkaar daar?
   Misschien wel leuk om te weten: vanaf januari 2020 start er een ‘bikkeltraining’ in zwembad alphen. Het is speciaal gericht op lange-afstand zwemmers. De trainingen zijn 2 uur en dat is redelijk zeldzaam in Nederland. Dus voor jezelf of vrienden met lange-afstand-amnbities: zaterdag van 10 – 12 uur in Alphen.
   https://www.zwemanalyse.nl/product/bikkeltraining-alphen-za/

  • Jelmar
   Beantwoorden

   Goeden dag
   Zou ik mij mogen toevoegen bij deze groep?

   Groet, Jelmar

  • Ralph Abrahamsen
   Beantwoorden

   Hallo Peter,

   Ik kom zelf ook uit Alphen aan den Rijn en was op zoek naar een contactpersoon om een te vragen of ik een keer mee mocht zwemmen in de zegerplas. Alleen zwemmen leek me niet zo’n goed idee en met een groep is ook wat gezelliger.
   Ik hoor graag van je of jullie vaste dagen en tijden hebben waarop jullie dit doen.

   Groet ralph

 • Peggy
  Beantwoorden

  Hoi! Ik zou heel graag in Rotterdam koud water willen zwemmen in de winter! Is daar een ice swim groepje waar ik kan aansluiten ? Wil graag oefenen voor de ice swim begin februari.

  • Claudia en Roy
   Beantwoorden

   mail me even op claudia@zwemanalyse.nl, met je telefoonnummer.

   • Loes
    Beantwoorden

    Hallo, zijn er ook buitenzwemmers in Flevoland, Almere?

    • Claudia en Roy
     Beantwoorden

     Hoi Loes,
     we hebben geen appgroep in Flevoland die actief is.
     Daar kunnen we je helaas niet bij helpen. Maar ik weet bijna zeker dat ze er wel zijn…
     Misschien kun je een oproepje doen via de triatlonvereniging Almere?

 • A Schonewille
  Beantwoorden

  Zwemgroep in Flevoland cq Noordoostpolder?

 • vincent van der Wijk
  Beantwoorden

  Ik zou mij graag willen aanmelden bij de zwemgroep in Groningen/ Noord Drenthe

 • Hans
  Beantwoorden

  Dag Claudia,

  Ik woon in België en werk frequent in Nederland, o.a. Nijkerkerveen bij Amersfoort, Breukelen, Zevenhuizen bij Rotterdam, en Blokker bij Hoorn.
  Kan / wil je mij toevoegen aan app´s van Noord-Brabant en eventueel van de andere genoemde locaties ?
  Ik mail je vandaag om u mijn telefoonnummer te bezorgen.

  Hartelijk dank,
  Hans

 • Hans
  Beantwoorden

  Ik woon in België vlakbij de Nederlandse grens bij Reusel, Eersel en ik werk in Nederland, o.a. in Nijkerkerveen, Breukelen en Blokker in de buurt van Hoorn.
  Ik doe aan koudwaterzwemmen sinds een drietal jaar.
  Kan je mij toevoegen aan de app eventueel Noord-Brabant ? Ik mail je dan om mijn telefoon door te geven.

 • Kitty
  Beantwoorden

  Hallo, ik woon in Hoorn en zou graag in contact willen komen met mensen die door weer en wind in het IJsselmeer zwemmen. Mogelijk wil ik me bij ze aansluiten. Kitty

 • Joke Steijn
  Beantwoorden

  Hoi Claudia, Bestaat er ook een zwemploegje in Hoorn Noord Holland?Groet Joke

 • Lydia
  Beantwoorden

  Hi, ik wil buiten gaan zwemmen maar heb een afwijking aan mijn heupen waardoor ik niet goed kan lopen en al heel lang niet meer heb gezwommen. Ik wil in een natuurmeer gaan zwemmen wasr het ondiep genoeg is dat ik de grond altijd kan raken. Mijn echte vraag is echter: ik heb vrijwel altijd onder temperatuur (tussen 34 en 35,5 graden). Is het dan wel verstandig om in de kou te gaan zwemmen?

  • Claudia en Roy
   Beantwoorden

   Hoi Lydia,

   Leuk dat je zo enthousiast bent over buiten zwemmen. Het is ook heel fijn…. 😊.

   Mijn tip zou sowieso zijn om samen met iemand te gaan of te vragen of iemand op de kant je in de gaten houdt.

   Jouw vraag over ondertemperatuur is een medische vraag, waarbij individuele verschillen ook nog een rol kunnen spelen.
   We kunnen je hier niet bij helpen helaas.
   Tip: zoek contact met een goede sportarts die je hierover onderbouwd advies kan geven?

   Groet van Claudia van ZwemAnalyse.

 • Niek
  Beantwoorden

  Zijn er mensen in de buurt van Nijmegen die buiten willen zwemmen?

  • Claudia en Roy
   Beantwoorden

   Hoi Niek, ik kan je in de appgroep zetten voor provincie Gelderland. Er wordt nog regelmatig afgesproken. Als je dat wilt, mail even je telefoonnummer aan claudia@zwemanalyse.nl + verzoek. Dan zet ik je in de appgroep.

  • Mieke R
   Beantwoorden

   Hoi Niek,

   In Nijmegen is een Winterzwemmengroep ( app) Spiegelwaal waar ongeveer 100 mensen in zitten.
   Stuur me je 06 dan voeg ik je toe aan de app.
   Iedere zondag om 10.00 uur van half september zijn er mensen, maar ook door de week via een vraag in de app.
   Ok nu in de zomer spreken mensen af in de app,maar vanaf half september zijn er op zondag om 10.00 uur altijd mensen.

   Mieke 0647853321

 • Peter van Heijningen
  Beantwoorden

  Zijn er mensen die aan buiten zwemmen doen in de buurt van s-Gravenzande de hele winter door.
  Groet Peet

  • Nelly
   Beantwoorden

   Ben ik ook benieuwd naar.

   • Zwemanalyse
    Beantwoorden

    Hoi Nelly, als je wilt kun je dat vragen in de appgroep Zuid-Holland. Ik kan je daaraan toevoegen als je mij je -nummer zou willen mailen? Dat mag naar claudia@zwemanalyse.nl

    • Charlotte van Harreveld
     Beantwoorden

     Hoi Claudia, ik ben nu een tijdje bezig met koud douchen en buiten zwemmen (wonderbaarlijk fijn!!) en zou graag in een groep komen in regio Gooi om af en toe aan te haken en info te krijgen over goede zwemplekken hier in de buurt. Zelf woon ik in Blaricum. Vriendelijke groet, Charlotte

     • Zwemanalyse

      Hi, kun je nog even je telefoonnummer sturen? Ik kan je n contact brengen met mensen uit die regio.

  • Anne
   Beantwoorden

   Zijn er ook mensen die buiten zwemmen in Amersfoort of omgeving?

   • Zwemanalyse
    Beantwoorden

    Hoi Anne, mail even je telefoonnummer naar info@zwemanalyse.nl als je in de appgroep provincie Utrecht wilt. Daar zijn regelmatig zwemmers in bijvoorbeeld het Henschotemeer die samen afspreken.

   • Woudine Vermeulen
    Beantwoorden

    Hoi Anne,

    Zwem je nog steeds buuten? Ik zwem vaak met eenn vriendin in het henschotermeer.
    Zou wel vaker wwillen dan dat zij kan.
    Hoe vaak, en waar zwem jij?
    Groetjes, Woudine

 • Maud de Beer
  Beantwoorden

  Zijn er mensen die zwemmen in de kop van Noord-Limburg? Ik woon in Venray, regen Brabant aan, dat maag ook!
  Samen met mijn Zwemmaatje zoeken we een goede zwemplek voor in de winter.

  Graag hoor ik opties,

  Hartelijke groet, Maud

  • Bram van den Boom
   Beantwoorden

   Ik zou graag willen beginnen in de Kraayenbergse plassen tussen Cuyk en Gassel. Grote plassen met veel diversiteit en altijd wel plekken zonder wind. Ik ben echt geïnteresseerd

 • Marieke Nettenbreijers
  Beantwoorden

  Hi, zijn er ook mensen die aan winterzwemmen doen in de omgeving Den Bosch/Bommelerwaard. Ik zou daar graag mee in contact komen.

  • Zwemanalyse
   Beantwoorden

   Dat kan, ik heb je een mail gestuurd.

   • Mirjam
    Beantwoorden

    Wij willen gaan starten in Winterswijk. We zijn nu met 3 vrouwen. We gaan zwemmen in het Hilgelo. Dus als er nog mensen zijn die mee willen plonzen?

    • Marie-Louise
     Beantwoorden

     Hallo Miriam, ik woon aan het Hilgelo en sluit me graag aan bij jullie.

   • Mieke
    Beantwoorden

    Hi, is er in de buurt van Arnhem een groep die winterzwemmem?
    Zou mij graag aansluiten.

 • Daphné
  Beantwoorden

  Ik ben juist begonnen met buiten zwemmen in het meer maar zou graag in en groep terecht komen richting Breda. Zelf woon ik in Loenhout vlakbij Zundert. Galderse Meren daar ga ik het water in.
  Vriendelijke groeten,

  Lejour Daphné

  • Zwemanalyse
   Beantwoorden

   Hi, er is een appgroep Brabant met veel mensen die bij de Galderse meren afspreken. Ik mail je voor je telefoonnummer.

 • Carla
  Beantwoorden

  Ik woon in Maastricht en zou graag het jaar door buiten willen zwemmen, Mag in een straal van 50 km (dus eventueel ook in Belgie of Duitsland).
  Met hartelijke groet,
  Carla

 • Rene Dubbeld
  Beantwoorden

  ik wil graag buiten koudwater zwemmen in het Geestmerambacht ( Alkmaar )
  zou je mij aankunnen melden .
  voor de app groep daar.
  met vriendelijke groet
  Rene

 • Susanne
  Beantwoorden

  Ik woon in Houten, provincie Utrecht, en wil graag in de app groep. Mvg. Susanne G. Loeber

 • Irene Wonders
  Beantwoorden

  Beste Claudia,
  Ik ben op zoek naar een startersgroep in de buurt van Waalwijk. Ik zwem graag in open water ook later in het seizoen en ben gewend me koud te douchen. Ben verder goed gezond en 64 jaar. Heb je een tip?

  • Zwemanalyse
   Beantwoorden

   Hi Irene, we nemen per e-mail contact met je op!

   • Jos Vliegen
    Beantwoorden

    Ik heb een vraag over zwemmersjeuk,weten jullie onder welke watertemperatuur dat niet meer voorkomen kan?

    • Zwemanalyse
     Beantwoorden

     Hoi Jos, nee, helaas, daar weten we het antwoord niet op. Misschien kun je informeren bij instanties die ook de waterkwaliteit meten? Zij zijn hierin specialist.

  • Sabine
   Beantwoorden

   Hoi,

   Zijn er mensen in nijmegen die buiten willen zwemmen? Ik zou graag aansluiten ergens?

   Groetjes,

 • Ingrid Sens
  Beantwoorden

  Hoi, ik woon in Utrecht en heb de hele zomer in natuurzwembad De Kikker gezwommen. Dit is erg goed bevallen. Ik wil in de herfst en misschien ook wel in de winter door blijven zwemmen in open water. Ik ben op zoek naar een startersgroep in Utrecht. Groet, Ingrid.

 • Martine
  Beantwoorden

  Hallo, ik woon in Nijmegen en zoek iemand of een clubje om mee in de SpiegelWaal te zwemmen. Is er een appgroep voor Nijmegen (of omgeving)?

  • Anke
   Beantwoorden

   Ik wil ook! Je mag me mailen. Cooleankie@hotmail.com
   Of bisonbaai, is dichterbij voor me 🙂

  • Martien
   Beantwoorden

   Hai Martine, is er inmiddels een appgroep voor Nijmegenaren die buiten zwemmen, ook als straks de zomer voorbij is? Ben benieuwd, en zou me graag aan willen sluiten.

 • Karin
  Beantwoorden

  Hoi Ingrid, ik zwem ook in de kikker en zwem nu door in het Noorderpark. Heel fijn. Er zijn nog een paar vrouwen die ook door zwemmen. Ik heb het plan om een app groep aan te maken. Als je interesse hebt neem gerust contact op.
  Hartelijke groet, Karin

  • Karin
   Beantwoorden

   Hoi Ingrid, ik zwem ook in de Kikker en zwem door in het Noorderpark. Heel fijn. Er zijn nog een paar vrouwen die daar zolang mogelijk door zwemmen. Ik heb het plan om een app groep te maken. Als je interesse hebt of samen wil zwemmen, neem gerust contact op. Hartelijke groet, Karin

   • Nicolette
    Beantwoorden

    Is er ook een koudwater zwemgroep in de buurt van Terheijden? ( Ligt net boven Breda). Ik hoor het graag

    Hartelijk e groet,
    Nicolette

    • Zwemanalyse
     Beantwoorden

     Hi, je hebt mail met de link naar appgroep Brabant!

    • Leon
     Beantwoorden

     Hoi Nicolette,

     Ik zwem 3x per week om 07:30 in de Asterdplas.
     Je bent van harte welkom.
     Leon

 • Beantwoorden

  Hai Collega Koudwaterzwemmers,
  Sinds de zomer zwem ik regelmatig met een kennis in de spiegelplas, Nederhorst den Berg. Het schoonste water van Nederland is prachtig bij zonsopgang en ondergang (en ertussen). Is hier een zwemgroep die de winter doorgaat? Dan zou ik graag aansluiten. Zo nee, kan ik dan met jullie hulp zo een groep gaan starten? Groetjes, Monique

 • Jan
  Beantwoorden

  Hello,
  I would like to also be added to the Utrecht swimming group, if it’s fine also for (mostly) English speakers. Groetjes, Jan

  • Zwemanalyse
   Beantwoorden

   Hi Jan, you’ve got mail!
   In Utrecht there is a very active winterswimming group

 • Marieke
  Beantwoorden

  Is er een groep winterzwemmers in Eindhoven bij de IJzerenman?

  • S.terpstra
   Beantwoorden

   Is er een groepje mensen die in Baggelhuizeplas in Assen elke week koudzwemmen?

 • Anita
  Beantwoorden

  Weten jullie ook een groepje buitenzwemmers in Zeeland waar ik mee in contact kan komen?Hoor het graag!

  Groetjes Anita van Damme

  • Kees
   Beantwoorden

   Hello, hier iemand ook op zoek naar mensen in Zeeland (Terneuzen) !

   Gr

   • Zwemanalyse
    Beantwoorden

    Als je even naar info@zwemanalyse.nl mailt, dan kan ik je koppelen aan zeeuwse buitenzwemmers

    • Esther
     Beantwoorden

     Is er ook een buitenzwemgroep in Alphen aan den Rijn?

     • Zwemanalyse

      Hoi Esther! Als je je telefoonnummer mailt naar info@zwemanalyse.nl voegen we je toe aan een regionale appgroep!

 • johan
  Beantwoorden

  Hoi allemaal, ik wil graag na de zomer verder blijven zwemmen. Omgeving Tiel. Is er een groep actief? gr. Johan

 • Jeltsje
  Beantwoorden

  Zijn er buitenzwemmers in Nieuwe Diep Amsterdam Oost?

Reacties

0