In Borstcrawltechniek

Dit is echt het grootste misverstand over zwemmen dat op internet circuleert!

De S beweging is uit

Als je op internet googled op  ‘zwemtechniek borstcrawl’ kom je veel informatie tegen. Net als met alle andere onderwerpen waar je op internet naar zoekt geldt ook hier de vraag: “Hoe weet je nu wat goede aanwijzingen zijn en wat tot de hardnekkige misverstanden behoort?”

In elk geval kom je bij de afbeeldingen altijd dit plaatje tegen van de doorhaal. Het is de S beweging:

doorhaal zwemmen fout

En dit is echt het grootste misverstand over zwemmen op internet.

Je ziet het al een beetje aan de haardracht van deze zwemmer, maar het is een nogal ouderwets idee over zwemtechniek. Voor degene die vroeger borstcrawl hebben geleerd, dit is dus de “S beweging” of “het sleutelgat” waar ze het altijd over hadden.

Don’t try this at home! (or in your pool)

Het idee achter deze S beweging is dat je op zoek bent naar ‘stilstaand water’ om jezelf vooruit te trekken.  Maar door een buiten – binnen – buiten beweging te maken trek je vooral je lichaam opzij. Je ziet dat de zwemmer in dit plaatje zijn hand helemaal onder zijn buik doorhaalt. Hij  komt daarbij ver over de middenlijn van zijn lichaam en zijn vingers wijzen opzij.

Probeer deze beweging in het zwembad maar eens na te doen, en als het goed is voel je dat je hand ‘wegslipt’ langs het water. Je verliest de druk.

Maar wat dan wel?

Je wilt naar voren, dus richt je doorhaal naar achteren om jezelf in de goede richting te bewegen. Daarbij blijft je hand ongeveer op dezelfde lijn als je schouder. Niet te ver naar links of rechts daarvan afwijken. Een paar tips:

1 Steek recht in voor je schouder

Zorg dat je op de juiste plek insteekt: recht voor je schouder. Daarbij is bij het doorstrekken je hand ongeveer 25 cm onder de wateroppervlakte. Je hand is daardoor lager dan je elleboog.

2. De catch-fase: Stuwvlakken goed zetten

Zet je twee stuwvlakken (hand en onderarm) in de juiste positie. Dat doe je door je vingers richting de bodem te laten wijzen en je hand en onderarm naar je toe te halen. Je elleboog blijft daarbij hoog.

3. De duw-fase: Water wegduwen

Duw met je platte hand verder naar achteren. Halverwege de doorhaal is je hand onder de lijn van je schouder. Vingers wijzen naar beneden. Beetje schuin mag, maar in elk geval kruis je de middenlijn niet.

4. De slag afmaken

Maak de slag helemaal af naar achteren. Gebruik daarbij je platte hand als stuwvlak.

 

Meer weten? Lees ook de andere tips over goed doorhalen bij de borstcrawl.

Succes met zwemmen!

Laatste nieuws

Geef een reactie

0
X