Een triatlon doel stellen in zes stappen

Triatlon wordt steeds populairder in Nederland. Veel mensen lijkt het aantrekkelijk om een keer deel te nemen. En dat is het ook, triatlon kan echt op een laagdrempelige manier! Heb je nog nooit een triatlon gedaan? Hoe stel je dan een ambitieus én haalbaar sportief triatlon doel? Daarvoor doorloop je zes stappen.

 

 1. Stap 1: Ken jezelf.

Mensen die wij begeleiden en die overwegen mee te doen aan een triatlon kunnen we vaak in twee categorieën onderscheiden.

 1. De optimisten. Als die ons bellen gaat het ongeveer zo:
  ‘Ja, hallo, met xxx. Ik heb me ingeschreven voor een hele triatlon, maar ik kan niet zwemmen. Kun je me dat even leren en wat schema’s maken?’. ‘Eh, heb je een idee waar je aan begint?’ “Niet precies, maar het gaat me vast lukken.’
 2. De twijfelaars. Mensen die al lang kunnen lopen en fietsen en dat stukje zwemmen ook wel redden. Mensen die nu al fluitend een 1/8 triatlon zouden kunnen doen en toch aarzelen om zich in te schrijven omdat het ze zwaar lijkt, of omdat ze denken dat ze laatste worden, of omdat …..

Behoor jij tot A of tot B? Zorg dat je een C wordt: iemand die prima kan inschatten wat mogelijk en haalbaar is. Wat helpt is om te weten waarom het je zo gaaf lijkt om een triatlon te doen.

 • Waarom is het belangrijk voor je;
 • wat stel je je erbij voor;
 • en hoe zou je je voelen als je over de finish komt?
 1. Stap 2: Welke afstand?

Dan is een volgende vraag welke afstand je wilt doen. Hieronder een overzicht welke afstanden er zijn en een indicatie hoe lang je daar als recreatief triatleet over doet:

Zwemmen Fietsen Lopen Prima richttijd recreant
1/8 500 meter 20 km 5 km Tussen 1.05 en 1.45
Sprint 750 meter 20 km 5 km Tussen 1.05 en 1.45
1/4 1000 meter 40 km 10 km Tussen 2.20 en 3.15
Olympisch 1500 meter 40 km 10 km Tussen 2.20 en 3.15
1/2 1900 meter 90 km 21.1 km Tussen 5 en 7 uur
Hele 3800 meter 180 km 42.2 km Tussen 11 en 14 uur

Beste A’s, jullie zijn mensen met ambitie en daar is niets mis mee. Maar vanzelfsprekend pleiten wij voor een verantwoorde trainingsopbouw, waarin je blessurevrij kunt blijven sporten. Dus heb je een hele in je hoofd maar nog nooit een triatlon gedaan, ga dan eerst kennismaken met de drie sporten achter elkaar in een 1/4ste of 1/8ste triatlon. Ga je materiaal verzamelen, de wissels oefenen en de overgang van lopen naar fietsen onder de knie krijgen. En een paar keer een gewone marathon volbrengen voordat je je marathondebuut in de hele triatlon doet is echt aan te raden.

Beste B’s, waar twijfel je nou eigenlijk over? Zo’n 1/8ste triatlon is niet meer dan gewoon anderhalf uur lekker sporten. Stukje zwemmen, stukje fietsen, rondje rennen en voldaan over de finish. Het maakt niet uit als je laatste zou worden, maar wees niet verbaasd als je gewoon prima kunt meekomen. Er doen namelijk een heleboel mensen mee die het ook gewoon lekker vinden om te sporten. Dus aarzel niet langer. Succes ligt altijd buiten je comfortzone. En wie weet schrijf je je dan later wel in voor een langere afstand.

 1. Stap 3: Hoeveel trainingstijd heb je?

Definitie van een triatleet: “iemand die niet begrijpt dat één sport al moeilijk genoeg is”.

Een 1/8ste triatlon kun je nog wel ongetraind volbrengen (alhoewel het mét trainen echt beter gaat). Maar vanaf 1/4 zul je toch serieuzer na moeten gaan denken over je trainingen. Gedurende het triatlonseizoen train je niet altijd evenveel uur, het wisselt een beetje in de planning (zie ook onze informatie over seizoensplanning). Hoe je die trainingstijd verdeeld is uiteraard ook per persoon verschillend. Leidraad is dat je alle sporten traint, maar dat je het accent legt op het onderdeel waar je de meeste winst te boeken hebt.

Richtlijn voor minimum en maximum aantal trainingsuren per week om verantwoord aan een triatlon te kunnen meedoen (voor recreatieve triatleten!):

Minimum uren p/w (gem) Maximum uren p/w (gem) En..
1/8 + sprint 2 4
1/4 + Olympisch 4 8
1/2 6 12 Let extra op voeding; log je trainingsdata
Hele 8 16 Let extra op voeding; log je trainingsdata

Dus beste A’s…. Jullie zijn ambitieuze optimisten, maar kun je ook echt de tijd maken om in elk geval 8 uur per week te trainen, maar in piekperiodes ook die 16 uur per week te maken? En bedenk dat van 0 naar 8 uur per week een te grote stap is. Laat je lichaam wennen, plan leuke tussendoelen en blijf blessurevrij.

En B’s: best te doen toch?

 1. Stap 4: Wat moet je regelen?

Misschien is het nodig om hier dingen voor te regelen, thuis of op het werk. Misschien heb je een trainingsmaatje nodig als een extra motivatie, een club als stok achter de deur, kennis over trainingsschema’s of materiaal zoals een hartslagmeter of fiets.

Wat heb jij nodig om je doel voor elkaar te krijgen?

 1. Stap 5: Welke triatlon kies je?

Dan is natuurlijk de volgende vraag ‘welke triatlon kies je?’.

Je vind een overzicht van alle triatlons op de triatlonkalender.  Let op: in de loop van het seizoen vullen organisaties de kalender aan met hun evenement. Dus lijkt de kalender leeg, dan kan het zijn dat er nog triatlons bij komen. En houd er rekening mee dat sommige triatlons heel populair zijn en binnen enkele dagen vol zitten. Schrijf je op tijd in. Als je twijfelt kun je altijd de organisatie mailen en je vraag voorleggen.

Verder is het heel persoonlijk. Wil je kleinschalig starten, kies een goed georganiseerde recreantentriatlon op een mooi parcours. Wil je de kick van een grootschalig en professioneel evenement, doe dan bijvoorbeeld mee in Veenendaal, Holten of Woerden.

Ben je meer een zwemmer en wil je wel eens een paar kilometer buiten zwemmen, kijk dan op www.noww.nl.

 1. Stap 6: Vul in.

Oké. Vul in, knip uit en hang boven je bed:

Naam:
Ik wil graag deze triatlon doen:
Op (datum):
Dat lijkt me gaaf omdat:
Beschikbare trainingstijd:
Daarvoor heb ik nodig dat:
En zo voel ik me als ik over de finish kom:
Go for it!

 

En verder?

Een doel zonder planning blijft een wens. Lees daarom ook onze info over een seizoensplanning maken, werk aan je zwemtechniek en ga aan de slag.

Slagingskans van je plan aanzienlijk vergroten? Je kunt ook met ons meetrainen voor de triatlon.

Train lekker – en slim!

 

Reacties
 • Rieneke Rispens
  Beantwoorden

  Na afgelopen jaar 1/8 ste in Wommels en gister de halve marathon met dochter Rommy op Ameland, gemotiveerd voor een kwart in Wommels en de Berenloop met ons gezin op Terschelling in 2022.
  Mij strikt aan een schema houden wordt mijn grootste uitdaging. Deze coaching werkt

  • Zwemanalyse
   Beantwoorden

   Leuk om te horen Rieneke en succes met trainen voor de kwart!

  • jan kooistra
   Beantwoorden

   Rieneke ik heb een witte jas pepernotenrun volgens mij is die van jouw

 • Jan Folkerts
  Beantwoorden

  Gelukkig, ik ben een B.
  Zijn de inschrijfkosten voor elke halve triathlon ongeveer even veel?
  In deze tijden is het best veel geld om mee te mogen doen. West Friesland 70.3 is bijvoorbeeld €325,-

  Mvg Jan

  • Claudia en Roy
   Beantwoorden

   Hallo Jan,

   een B, daarin sta je zeker niet alleen! Niet iedere halve triatlon is even duur. De races van Ironman zitten inderdaad in het duurdere segment, maar daar tegenover staan ook veel goedkopere varianten. Die zijn wel vaak kleiner van opzet, maar hoeven zeker niet minder leuk of sfeervol te zijn.

   Google eens op “triathlonkalender” en je kan zowel bij de NTB (de bond) als bij diverse blogs een kalender met mogelijke wedstrijden in Nederland vinden. Vaak vind je de prijzen terug op de site van het evenement zelf.

   En mocht je je willen voorbereiden: onze triathlongroep begint binnenkort ook aan het traject voor de halve triathlon!

   Succes!

 • Elles van Dillen
  Beantwoorden

  Ik wil volgend jaar een 1/8 triatlon voor kika zwemmen , fietsen en hardlopen .
  Ik heb ervaring met hardlopen en met fietsen alleen het zwemmen is voor mij een dingetje ,
  Ik heb diploma voor zwemmen A en B
  Maar borst crawl. Is niet mijn ding
  Ik doe liever schoolslag . Mag dat ?
  En op een racefiets is ook niet mijn ding met die dunne bandjes. Mag je het op een gewone dames fiets doen ?
  Dit is geen Ebike

  • Zwemanalyse
   Beantwoorden

   Hoi Elles, wat een tof plan!
   Je bent zeker niet verplicht om een triatlon in borstcrawl te doen, schoolslag mag ook. En zolang je fiets maar voldoet aan het reglement van de NTB (en het evenement zelf) mag je met vrijwel ieder type fiets meedoen. En inderdaad zolang deze maar niet elektrisch ondersteund wordt 🙂

   Het reglement van de NTB is overigens online te vinden. Zolang je damesfiets in goede staat verkeert is er niets aan de hand. Succes met trainen!

  • Ike
   Beantwoorden

   Hoi Elles, ik heb exact hetzelfde als jij. Fietsen niet geweldig en heb geen sportiefs en zwemmen alleen schoolslag, ik overweeg voor de kikathlon wel nog borstscrawl les te nemen en een sportiefs te lenen. Heeft iemand een suggestie of is er een groepje dat oefent voor de achtste traithlon. Gr Ike

   • Zwemanalyse
    Beantwoorden

    Hallo Ike, tof dat je mee gaat doen aan een kikatlon. We hebben diverse zwem-appgroepen met mensen die naar verschillende doelen toe trainen. Zou je ons willen mailen met je telefoonnummer en de regio waar je traint? Dan kunnen wij je verder helpen.

 • m.tissen
  Beantwoorden

  triatlon voor gehandicapten? Zwem 500 meter in ongeveer een uur fietsen met ondersteuning en lopen momenteel ongeveer 1 km? bovenbeen en onderbeen amputatie wat zijn de mogelijkheden

  • Zwemanalyse
   Beantwoorden

   Hallo! Beste is om contact op te nemen met de NTB (Nederlandse Triathlonbond), zij kunnen je alles vertellen over de mogelijkheden!

Reacties

0