Dit is de eerste in een serie guest posts die we laten schrijven voor Zwemanalyse: mensen die bij ons betrokken zijn hebben allemaal een eigen mooi verhaal, eigen expertise en hun eigen manier om dingen aan te pakken. Daar vertellen ze vol enthousiasme over en we maken jullie als lezer daar graag deelgenoot van. Onze trainster Karin van Nassau mag het spits afbijten. Wil je maandelijks mooie verhalen, gratis zwemtips en trainingsschema’s ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Zwemmen in de winter, Karin van Nassau aan het woord:

De eerste keer dat ik in de winter in het buitenwater ben gaan zwemmen was in 2017.
Het beviel zo goed dat ik het jaar daarop al mee deed met een ijszwemwedstrijd, de Amstel Ice Swim. Voor de wedstijd voerde ik mijn zwemsessies op naar 3 maal per week. Ik paste mijn training aan en bootste het wedstrijdritueel na. Het bleek een goede voorbereiding, het werd een succes.
In 2022 deed ik mee met het NK IJszwemmen in Amsterdam. De watertemperatuur was 2,9 graden! Daar hebben mijn voorbereidingen ook weer vruchten afgeworpen. Op de 250 meter ben ik zelfs tweede geworden. Afgelopen maand heb ik ook weer meegedaan aan een wedstrijd, de Green Hart Ice Swim in de in de Surfplas in Reeuwijk. Deze keer 500 meter. Hiervoor moet je overigens een keuring laten doen, want veiligheid staat voorop.

Leuk dat winterzwemmen, maar hoe pak je dat aan?

Wat ik sowieso altijd doe ? Ik ga eerst even aan de kant staan met mijn jas aan. Daarna jas uit en loop ik het water in en dan wacht nog zo’n 30 seconden voordat ik ga zwemmen.

In de loop der jaren ben ik in de winter buiten blijven zwemmen, minimaal 2 maal per week. Tijdens de coronaperiode waren sowieso de zwembaden dicht. Ik probeer nu zoveel mogelijk op de zondagen buiten te zwemmen, zo tussen de 250 en 500 meter, zonder pak. Dit doe ik met een leuk team, de Galderse IJszwemmers, een groep fanatieke ijszwemmers. Samen met Babette ben ik de contactpersoon van deze groep. Wij hebben dit jaar leuke acties om mensen kennis te laten maken met ijszwemmen.
Wat veiligheid betreft, wij zwemmen altijd met boei, zomer en winter. Ook hebben we altijd reserve spullen mee, brilletjes, oordoppen en badmutsen. Zo ook een fles warm water om over je handen te gieten én natuurlijk lekkere warme thee voor na het zwemmen.
Al onze opbrengsten gaan naar een goed doel, de Maarten van der Weijden Foundation. Deze stichting wenst meer mensen met kanker kans op herstel door het financieren van wetenschappelijk onderzoek.

Voor dit jaar heb ik geen grootste plannen, maar voor 2024 wél. Ik wil de Straat van Gibraltar zwemmend oversteken. Dus daar ga ik dit jaar voor trainen.

Karin geeft borstcrawltraining bij Zwemanalyse. Verder geeft ze in de zomer borstcrawlcursussen in open water, en begeleidt ze zwemmers voor een IJsselmeeroversteek.

Nooit meer een zwemtip, verhaal of trainingsschema missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Reactie
  • Laurin Heemskerk-Stevens
    Beantwoorden

    Stoer, de straat van Gibraltar! Hoeveel kilometer is dat wel niet? Heel veel succes! Laurin

Reacties

0