Categorie Overig

“We hebben een team dat van Engeland naar Frankrijk zwemt en weer terug naar Engeland”
“Goh, knap hoor, waar overnachten ze dan in Frankrijk?”
“Eh, ze tikken alleen de kust even aan en keren dan om…..”

Veel mensen die horen dat we met teams het Kanaal over zwemmen zijn razend nieuwsgierig hoe dat nu werkt. Hierbij wat meer uitleg. Kunnen we meteen even de helden van onze vier kanaalteams 2018 aan jullie voorstellen.

De historie

Engeland kent een lange traditie van het kanaal over zwemmen. Al in 1875 zwom Matthew Webb naar Frankrijk in 22 uur. Gertrude Ederle was in 1926 de eerste dame die aan de overkant kwam na 14 uur en 31 minuten. Razendknappe prestaties, zonder hulp van GPS of andere moderne hulpmiddelen.

De route

De start van de zwemtocht is altijd in Dover. Er wordt gezwommen naar Frankrijk en het dichtsbijzijnde landingspunt is Cape Gris-Nez. Hemelsbreed ligt dat zo’n 33 km uit elkaar. Door de stroming in het kanaal is het echter nooit een rechte lijn.

De uitdagingen:

 • Stroming: Op het kanaal staat veel stroming veroorzaakt door eb en vloed. Bij stijgend water wordt het water van west naar oost gestuwd en bij laag water stroomt het weer terug. Als je over zwemt heb je nooit stroom mee, maar wel stroom van de zijkant.
 • Kwallen. Op de Noorddzee komen geen gevaarlijke kwallen voor, maar wel grote scholen met kwallen die prikken. Enige oplossing op dat moment: rustig blijven en doorzwemmen.
 • Kou. De gemiddelde watertemperatuur van het kanaal varieert tussen de 5 graden (in februari) en 18 graden (in augustus). Het is dus niet voor niets dat er een kwalificatie eis geldt voor de overtocht. Voor solo zwemmers is dat 6 uur zwemmen en voor team zwemmers is dat 2 uur zwemmen in water van 16 graden of kouder.
 • Donker. De vertrektijd voor een oversteek is afhankelijk van de weersvoorspelling en het tij. Een groot deel van de zwemmers begint in de nacht met zwemmen. En als je overdag vertrekt, dan kom je juist weer vaak in de nacht aan. In het donker zwemmen is dus één van de uitdagingen.
 • Scheepvaart. Het Kanaal is een druk bevaren scheepvaartroute. Ferries, Cruise schepen en mammoettankers varen af en aan. Als je oversteekt moet je twee keer dwars de scheepvaartzone oversteken. De loods is ervaren en brengt je er tussendoor.
 • Slaapgebrek. Midden in de nacht starten, dat betekent een nacht slaap overslaan.
 • Zeeziekte. Dat is meestal niet het probleem van de zwemmers, maar wel van degene die op de boot zitten. Pillen en pleisters helpen (meestal).

Een echte teamprestatie

De oversteek kan solo gedaan worden of in een team. ZwemAnalyse is in 2018 overgestoken met 4 teams (van 4 / 5 personen) en zal in 2020 weer het kanaal over zwemmen. We maken er een gezamenlijk voorbereidingstraject van en dat maakt de overtocht tot een echte teamprestatie. Zwem jij < 2750 meter in een uur in buitenwater (zonder wetsuit)? Je kunt je tot januari 2019 hier aanmelden (liefst eerder ivm de selectie).

De teams van 2018

In januari 2017 zijn er vier teams begonnen met hun voorbereidingtraject op weg naar deze oversteek. Klik op de teamnaam om de video / het fotoverslag van de oversteek te bekijken.

 • Team Oceans4 (.. juli): Loes, Michel, Marit en Roy.
 • Team PentaGo (.. augustus): Karin, Jerwin, Sigrid, Peter en Lisette
 • Team 4LAdies@Sea (14 september): Heleen, Lisette, Claudia en Claudia
 • Team Feniks (25 september): Jannie, Erik, Rick en Raymond

Alle teams zwommen zonder wetsuit en team Feniks maakte er een dubbele oversteek van.

100%-score: teamfoto’s net na het behalen van het doel van Oceans4, PentaGo, 4Ladies@Sea en Feniks.

Organisatie 2020

ZwemAnalyse organiseert in samenwerking met Channel Challenge en de CS&PF de voorbereiding en de oversteek zelf.

Als je het kanaal overzwemt, dan is dat geen last-minute besluit waarbij je een bootje huurt en start wanneer je zin hebt. Je koopt een ‘slot’ een periode van een week waarin je oversteek plaats kan vinden. Die slots moet je al twee jaar van tevoren vastleggen. Op zich is dat geen probleem, want de voorbereiding duurt ook ruim anderhalf jaar. In die periode begeleidt ZwemAnalyse je om optimaal voorbereid aan de start te staan. Je hebt gezamenlijke trainingen voor techniek en duur, we doen mee aan een paar leuke events om afstand op te bouwen, we trainen in koud en zout water en in golven, we hebben experts die je bijstaan met voeding, mentale coaching en kracht en lenigheid. Onderdeelvan de oversteek is een generale repetitie het IJsselmeer over.

Tevens regelen we al het papierwerk: de inschrijving, het lidmaatschap van de kanaalzwembond, de inhuur van loods en boot, de aanmelding van de medische registratieformulieren en het afnemen van de koud-water zwemtest.

Aan boord gaan een loods met bemanning, een waarnemer van de kanaalzwembond, een coach en de zwemmers.

Wil je kans maken om in 2020 over te zwemmen? Je kunt je hier aanmelden.

Wat maakt het zo leuk?

Mooie ervaringen, zoals het IJsselmeer over met windkracht 5 tegen (foto Miloe Blankers, IJsselmeer schipper):

Nieuwe zwemvrienden waarmee je op de gekste plaatsen het water in springt:

Je leert in koud water zwemmen. Hier kun je 2 uur in zwemmen zonder wetsuit. Echt, ook de kou-kleums!

Je verzamelt een heleboel actiefoto’s (teams 2018 hebben > 1500 foto’s gemaakt):

Je zwemt in de nacht:

Je zwemt bij de mooieste zonsondergangen en zonsopkomsten:

Je hebt mensen die lekker voor je koken:

Je ontvangt eeuwige roem:

En je hebt een ervaring om nooit te vergeten.

“Don’t collect things, collect memories”

 

 

Laatste nieuws

Reacties

0
X