De zwembaden zijn voor langere tijd gesloten door de Corona crisis. Hoe breng je de tijd door? We hebben diverse tips voor je.
Optie 1 is door buiten te gaan zwemmen
Wat een waanzinnige weken. En dan hebben we het niet over WC-papier-hamsteren. Maar wel over medici die aan het nadenken zijn hoe ze de zorg eerlijk kunnen verdelen wanneer er meer zieken komen dan er capaciteit is.
Misschien kun / wil / mag je deze weken niet naar het zwembad.
Maar je wilt toch zwemmen…. Omdat je het anders mist, of omdat je in conditie wilt blijven….
Hier geven we je alle tips die je nodig hebt om dat veilig te doen. Buiten…
Wil je starten in het vroege voorjaar en heb je geen ervaring met zwemmen in koud water? Bouw het dan geleidelijk op. Start thuis met koud douchen. Dan misschien eerst even ‘dippen’ in de plas, de keer erna mini-stukje zwemmen en dat dan steeds verder uitbouwen. Regelmaat is belangrijk, dan wen je er acht aan! Maar het allerbelangrijkste is om te luisteren naar je lichaam…
Een goede wetsuit helpt tegen de kou. Je kunt dit aanvullen met neopreen sokken, handschoenen en badmuts voor een optimale bescherming. Bekijk hier de kwalitatief heel goede wetsuits van Dare2Tri via ZwemAnalyse.
Hoe koud is té koud?
Wij krijgen regelmatig de vraag ‘wanneer is het té koud om buiten te zwemmen’.
Daar is geen algemeen antwoord op te geven. Lynne Cox zwom anderhalve kilometer tussen de ijsschotsen van Antarctica. De mensen die op hetzelfde cruiseschip meevoeren zullen wel gek opgekeken hebben toen zij in badpak het water van 1,5 graden in sprong. Haar avonturen staan beschreven in het boek Swimming to Antarctica, een aanrader voor zwemliefhebbers.
Eer dat je in 1,5 graden kunt zwemmen, daar gaat heel wat doorzettingsvermogen, training en gewenning aan vooraf.
Zwembaden (de wedstrijdbaden) in Nederland zijn gemiddeld tussen de 26 en 28 graden. Meer dan 29 of 30 graden wordt als warm ervaren. Zeker als je dan aardig doorzwemt kun je je warmte niet meer kwijt. Rond de 25 graden wordt als fris ervaren, voor een zwembad. Zo zie je dat een range van zo’n 5 graden al een groot verschil maakt in hoe water aanvoelt.
In een goede zomer is de watertemperatuur rond de 20 tot 22 graden. Het is ook de grens waarop de triatlonbond aangeeft dat bij wedstrijden de wetsuit uit moet, omdat je anders je warmte niet meer kwijt kunt. Is het water rond de 20 graden, dan heeft de gemiddelde zwemmer zonder wetsuit misschien even nodig om door te komen, maar zwemmen is prima te doen.
In de herfst – als de nachten kouder worden – dan daalt de watertemperatuur best hard. Eind oktober zit het zo rond de 14 graden, in december daalt het naar 4 graden. En als er ijs is, natuurlijk naar 0. In maart gaat het water weer naar een graad of 9 toe.
Het is lastig om er een algemene uitspraak over te doen. Zachte of strenge winters, een fantastisch voorjaar, dat heeft allemaal invloed op de watertemperatuur.
Rijkswaterstaat meet in Nederland op diverse plekken de actuele watertemperatuur. Je vindt het hier
Risico’s van zwemmen in koud water.
Er zijn zeker risico’s van het zwemmen in koud water.
* Hyperventilatie door te snelle ademhaling door de kou.
* Brainfreeze als je hoofd te koud wordt.
* Onderkoeling. Door contact met water raakt je lichaam snel warmte kwijt. Je hoofd en de plekken waar aders aan de oppervlakte liggen zoals polsen en enkels zorgen voor extra snel warmteverlies. Het start vaak met blauwe lippen en gevoelloze handen / voeten. Andere tekenen zijn: stijve wangen (slechter praten), een grijs gelaat, langzamer slagtempo en langzamer denken. Onderkoeling is niet cool, dus ga dan het water uit.
* Bij het zwemmen in extreem koud water: Afsterven van de zenuwen net onder je huisoppervlakte (Lynne Cox had daar uiteindelijk na haar Antarctica avontuur wel last van). Dat komt doordat de bloedcirculatie gebruikt wordt om je core-temperatuur te handhaven.
Tips voor zwemmen in koud water
VOORBEREIDING:
– Neem regelmatig een koude douche om te wennen aan lage watertemperatuur
– Doe ademhalingsoefeningen om je ademhaling onder controle te houden. Door de kou heb je de neiging om oppervlakkig en snel te gaan ademen.
– Lees bv eens het boek van Wim Hof, Koud Kunstje en kijk of je daar inspiratie uit kunt halen.
– Ga niet alleen zwemmen, of laat iemand op de kant meelopen
– Zorg dat alles klaar ligt voor als je klaar bent: handdoek, warme kleding, lauwe thee of iets anders alcoholvrij.
– Kijk goed naar de omstandigheden: een koude landtemperatuur en wind zorgen voor extra afkoeling. Zorg voor een beschutte plek om je weer om te kleden.
JE KLEDING:
– Een wetsuit helpt uiteraard tegen de kou, evenals speciale waterhandschoenen of waterschoenen.
– Maar sommige mensen willen graag zonder zwemmen. In dat geval kun je er wel voor kiezen om je beter te beschermen met vet (bv vaseline of speciale vetmixen die Kanaalzwemmers ook gebruiken).
– Een badmuts is aan te raden, omdat je via je hoofd veel warmte verliest. Bij kou heb je een speciale van neoprene. Of twee van silicone over elkaar helpt ook.
– Oordopjes voorkomen dat koud water in je oren loopt
– Een zwemboei is er voor de veiligheid: je bent zichtbaar en je hebt een drijfmiddel bij je
HET WATER IN:
– Zorg voor een warming up op het land. Kom op de fiets of wandel eerst een stuk.
– Zorg dat je rustig bent en goed door blijft ademen
– Loop rustig het water in, zorg dat er steeds een deel van je lichaam aan het koude water kan wennen: voeten, benen, polsen, armen, romp, hoofd / gezicht. Er in 1 keer inspringen – “dan ben je maar door” – werkt met koud water niet. Het vergroot de kans op hyperventilatie en hartritmestoornis. Maar heel lang treuzelen is ook niet fijn. Dan ben je al koud voordat je begint
ZWEMMEN:
– Schat je zwemcapaciteit goed in: je doet het vrijwillig en je hoeft niks te bewijzen!
– Zwem langs de kant
– Ga niet te ver weg van het punt waar je vertrok
– Blijf je lichaam monitoren: gaat het nog goed of moet je terug zwemmen.
– Pas de tijd in het water aan de temperatuur aan. Hoe kouder, hoe korter.
– Gaat het een keer niet? Dan niet he. No problem, volgende keer weer een nieuwe kans
NA HET ZWEMMEN:
– Blijf uit de wind
– Als er een douche is: start met een lauwe douche om langzaam op te warmen en draai zeker niet naar maximum!
– Geen douche? Meteen afdrogen en kleding aan (en zoek een beschutte omkleedplek)
– Drink iets, bijvoorbeeld lauwe thee
– Wees alert op ‘after drop’, wanneer het ‘koude’ bloed naar je core circuleert
– Geleidelijk opwarmen, dus niet meteen voor de open haard gaan zitten
– Voel je een held
Zwem lekker en veilig!
Na het zwemmen aankleden en met de hond gaan lopen 😄