De zwembaden zijn voor langere tijd gesloten door de Corona crisis. Hoe breng je de tijd door? We hebben diverse tips voor je.

Optie 5 is door veel aan zwemmen te denken.

Weinig kans om veel in het water te liggen? Probeer dan eens wat vaker aan zwemmen te denken. En wat meer specifiek: aan jezelf als een borstcrawlzwemmer met een perfecte techniek.

Studie toont aan dat je profiteert van mentale oefening van beweging, zonder daadwerkelijk die beweging te maken.

Een voorbeeld: voor de meeste mensen zijn oefeningen voor overhalen en insteken best lastig om netjes en beheerst uit te voren.
Je kunt dit filmpje regelmatig bestuderen, en zo meer gevoel ontwikkelen voor wat je straks in het water wilt doen:
Filmpje met oefeningen van overhalen en insteken.

Visualiseer jezelf terwijl je de perfecte beweging doet en dat kan gewoon vanuit je luie stoel. De bewegen zelf maken is niet nodig. Maar kan wel helpen natuurlijk.

Jonge eendjes leren hoe ze moeten zwemmen door hun moeder te imiteren. Leren door imiteren is één van de basisprincipes van leren. Wat wij van de jonge eendjes kunnen leren? Imiteren! Wil je beter leren zwemmen? Imiteer dan een goede zwemmer.

Spiegeltje, spiegeltje in je bolletje…

De natuur helpt ons een handje: imiteren gaat zo makkelijk, omdat we hersencellen hebben die hier speciaal voor zijn: spiegelneuronen.

Onderzoekers van apen ontdekten 20 jaar geleden dat er bij actieve neuronen in je brein géén onderscheid is tussen apen die een pinda pakken en apen die daar naar kijken.

Dezelfde neuronen bleken actief: of je de handeling nu echt doet, of er naar kijkt.

Niet lang daarna ontdekten onderzoekers dat mensen deze spiegelneuronen ook hebben: in het gebied van je hersenen waar de bewegingen worden gepland en waar de zenuwen worden aangestuurd om de spieren te laten bewegen.

Hoe werkt dat bij ons?

Stel je voor, dat je naar een filmpje kijkt waar de zwembeweging wordt voorgedaan. Terwijl je kijkt doen de spiegelneuronen de beweging van de zwemmer na.

De spiegelneuronen gaan de beweging al voorbereiden en ‘alsof’ uitvoeren, door je spieren al lichtjes aan te spannen en het motorprogrammaatje te laten draaien.

 

Zo kun je het doen

  • Zoek een filmpje uit, waarin de techniek wordt getoond, die jij wil verbeteren.
  • Kijk 2 à 3 min naar de globale beweging
  • Doe je ogen dicht en voel de globale beweging, net zolang totdat het vloeiend gaat – neem hier de tijd voor, op dit moment wordt het nieuwe motorprogrammaatje geschreven.
  • Doe je ogen open en kijk naar een detail van de beweging, weer 2 à 3 minuten
  • Sluit je ogen en voel de detailbeweging, totdat het vloeiend gaat.
  • Kijk nog één keer naar de globale beweging en kijk hoe het detail dat je koos ‘erin past’.
  • Sluit je ogen en zwem een baantje met aandacht bij het detail in de globale beweging.
  • Geniet van je vooruitgang!

 

Geschreven in samenwerking met Lie van Schelven (neurowetenschapper en filosoof)

 

Leave a Comment

0