Johan is in aanraking gekomen met zwemmen toen zijn kinderen begonnen met wedstrijdzwemmen. Bij een vereniging word je vanzelf betrokken, als vrijwilliger, trainer, official etc. Na het volgen van diverse cursussen werd Johan al snel trainer bij de plaatselijke vereniging.
‘Het leukst aan training geven vind ik hoe je per zwemmer het leerproces kan vormgeven en hoe snel verbetering kan plaatsvinden. Mijn aanpak is persoonlijk en gericht op het vergroten van het begrip van wat nodig is, zodat de zwemmer zelf het adaptatieproces kan vormgeven. Iedereen heeft daarbij wat anders nodig in het leerproces, zoals aanmoediging of humor, maar soms ook ‘streng’ zijn en ‘aanspreken op’. Ik beschouw iedere zwemmer als een legpuzzel, alleen heeft elke zwemmer een verschillend aantal stukjes en hierin ligt de uitdaging voor mij als trainer, om de puzzel compleet te maken. Dat is dus verschillend per zwemmer. Niet alleen persoonlijke records zijn belangrijk, maar ook andere specifieke doelen.’
‘Wat ik leuk vind aan het analyseren is vooral het herkennen van patronen. Patronen die ook veelvuldig in de trainingen naar voren komen, bij iedere leeftijdsgroep. Dat je dan vervolgens hierin iets kunt betekenen, om zwemmers op welk niveau dan ook te kunnen ondersteunen in de ontwikkeling tot een goede zwemmer, vind ik prachtig – dat geeft veel voldoening’.
Heb je ook nog een gouden tip voor zwemmers?
‘Jazeker, een goede zwemmer kan niet zonder een sterke, goed getrainde core. De core speelt in de eerste plaats een belangrijke rol in het behouden van een gestroomlijnde positie. Met een sterke core kun je rechter en hoger in het water liggen, waardoor je minder last hebt van ‘drag’ oftewel weerstand van het water’.