Draften bij zwemmen

Als je wel eens met meer mensen zwemt dan ken je het effect wel: degene die voor je zwemt lijkt niet zo hard te gaan, en zelf zwem je er moeiteloos achter.  Draften heet dat. Maar op het moment dat je zelf op kop ligt is het hard werken, en zwem je eigenlijk niet sneller.

Dit komt door het draftig effect. Degene voor je zet door het zwemmen (mn de doorhaal) het water in beweging. En door de waterwerveling die ontstaat heeft de zwemmer die erachter zit voordeel, die wordt meegezogen. Het is vergelijkbaar met het effect van achter iemand stayeren met fietsen.

borstcrawlcursus

Draften, hoeveel scheelt het nu eigenlijk?

 1. Wetenschappelijke studie

Voor de beta’s onder ons, er is behoorlijk wat onderzoek gedaan naar het drafting effect. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

http://okmasters.com/openwater/wp-content/uploads/2008/09/Drafting-Distance-in-Swimming.pdf

http://europepmc.org/abstract/med/9710869

Conclusie hieruit is dat vlak achter iemand zwemmen (0 tot 50 cm afstand) kan leiden tot een energiebesparing van 11 tot 38% voor de achterste zwemmer. Draften in wedstrijden is daarom ook zeer lonend. We oefenen dat niet voor niets in onze borstcrawlcursus en open water training.

 1. Een empirisch onderzoek uit Engeland

Recent kwam ik dit onderzoek tegen van twee zwemliefhebbers, die gewoon 8 keer 400 meter hebben gezwommen en om-en-om voorop zwommen. Daarbij is de hartslag van één van beide (Chris)  geregistreerd en blijkt dat achteraan zwemmen aanzienlijk minder inspanning kost. Dit is wat eruit kwam:

Voorop Tijd van Chris Gem hartslag Chris Verschil
Simon 5.44.1 130
Chris 5.41.6 143 + 13
Simon 5.42.9 139 Min 4
Chris 5.41.8 149 + 10
Simon 5.44.9 144 Min 5
Chris 5.38.3 154 + 10
Simon 5.41.4 149 Min 5
Chris 5.35.4 156 + 7


3. Eigen empirisch onderzoek.

In één van de privétrainingen zwom Claudia 1500 meter (60 banen) voorop, met een zwemmer er vlak achter. Via de tempotrainer was het tempo zeer constant (in dit geval 25 seconde per 25 meter). De zwemmer had geen enkele moeite om er vlak achter te blijven zwemmen.

Daarna zwommen we in exact hetzelfde tempo, maar nu naast elkaar ipv achter elkaar. De vraag was hoeveel banen de zwemmer ditzelfde tempo van 25 seconde per baan op eigen kracht zou kunnen volhouden. Het antwoord was 5. Daarna was het tempo niet meer haalbaar.

4. Eigen empirisch onderzoek

Vier zwemmers van gelijke snelheid zwommen samen 400 meter. De afspraak was: om en om een baan op kop en dan zwem je ook echt hard. Na 1 baan sluit je achteraan de groep en blijf je erachter zwemmen.

De tijd van alle kopzwemmers is gemeten. Daarbij varieerden de tijden tussen de 24.2 en 24.9 seconde per baan. Geen grote verschillen dus. Alleen was iedereen wel verbaasd over de uitkomst. Als je op kop zwemt, dan heb je namelijk het gevoel alsof je serieus hard aan het zwemmen bent en de rest meetrekt. Terwijl wanneer je als tweede, derde of vierde zwemmer bent, je moet inhouden omdat je er zo makkelijk achteraan drijft.

De beste positie voor draften:

 1. Recht achter je voorganger, met zo min mogelijk ruimte tussen jouw handen en zijn / haar voeten.
 2. Ernaast, met jouw hoofd ter hoogte van de heup van de andere zwemmer.

Conclusies over draften:

 1. Draften loont. Zeker in wedstrijden.
 2. Draften loont in trainingen op twee manieren:
 • Je kunt langer op een hoger tempo zwemmen door achter een snellere zwemmer te gaan zwemmen. Dat kan nuttig zijn.
 • Je oefent voor de wedstrijdenMaar…. ALTIJD draften in trainingen loont niet. Zwem een groot deel van de training op eigen kracht. Houd bij interval setjes liefst 10 seconde tussenruimte met de zwemmer voor je zodat je ook leert om zelf je tempo te bepalen, kracht te verdelen en voorop te zwemmen.
  En, beste trainers, neem de regie in de trainingen en laat je zwemmers met tussenruimte wegstarten.

 

 

Reactie
 • Vincent
  Beantwoorden

  In een wedstrijdsetting zou een nadeel zou kunnen zijn dat je niet weet welk tempo degene voor je zwemt. Zeker in open water. Omdat je eigen perceptie op tempo/intensiteit niet klopt als je draft (voelt sowieso lichter), ben je wel erg afhankelijk. Je zou zo maar langzamer kunnen gaan dan je wilt of kunt.

Reacties

0