Van landrot naar waterrat
Ben je een sporter die afkomstig is van het land en besluit je het zwemmen te gaan oppakken? Leuk! Deze drie tips gaan je helpen om van een landrot een waterrat te worden.
1. Flexibiliteit in enkels en schouders
Goede zwemmers zijn lenig. De zwembeweging is gewoon makkelijker en effectiever uit te voeren als je soepele gewrichten hebt. Schouders en enkels zijn daarbij het belangrijkst.
Schouders
Met soepele schoudergewrichten kun je makkelijker je arm over het water naar voren brengen waarbij je je hand dicht bij je lichaam houdt. Je roteert daarbij om je lengte-as en blijft mooi in 1 lijn liggen. Met soepele schouders kun je het insteken en doorstrekken allemaal naar voren richten (plaatje van internet)
Heb je stijve schoudergewrichten dan wordt de overhaal lastiger. Je hand gaat breed over het water en zwaait voor je hoofd langs met insteken. Je lichaam is daarbij uit balans en dat levert extra weerstand op.
Tips voor lenige schouders:
- Op de korte termijn: pas je slag een beetje aan. Roteer iets verder door over je lengte-as, zodat je meer ruimte krijgt om adem te halen en om je arm over het water naar voren te brengen.
- Voor de lange termijn: werk aan schouderflexibiliteit. Vraag een goede fysio naar oefeningen die bij jou passen.
- Een voorbeeld van schouderflexibiliteit en wat basisoefeningen vind je hier. Bouw het rustig op!
Enkels
De voortstuwing van de beenbeweging komt uit je voet. Met flexibele enkels heb je als voordeel dat je een effectievere beweging kunt maken. Je tenen wijzen naar achteren en je maakt een kleine bewegingsuitslag met veel rendement (plaatje van internet)
Heb je stijve enkelgewrichten dan is de stand van je voet minder effectief. Mensen met stijve enkels gaan soms achteruit wanneer ze met een plankje alleen beenslag zwemmen. Dat komt omdat de tenen niet naar achteren wijzen maar te veel naar de bodem van het zwembad. De voeten zijn dan een soort ankers geworden die wel veel energie kosten maar weinig rendement leveren.
Tips voor lenige enkels:
- Zwem een deel van de training met zoomers (dat zijn korte zwemvliezen). Deze zoomers zorgen ervoor dat je voet makkelijker in de goede houding komt te staan en je voelt beter wat je doet (ongeveer 20 minuten per training van 1 uur).
- Voor de lange termijn: werk aan enkelflexibiliteit. Vraag een goede fysio naar oefeningen die bij jou passen.
- Zelf aan de slag: Een voorbeeld van wat basisoefeningen vind je hier en hier
2. Ontspannen spieren
Zwemmen met veel spierspanning werkt niet. Wij zien vaak meteen of iemand aan vechtsport doet. Vechtsporters zijn gewend om te trainen met spierspanning. Bij zwemmen is dat niet nodig. Sterker nog, het is contraproductief. Drijven gaat beter wanneer je ontspant en gebruik maakt van de opwaartse druk die het water aan je lichaam geeft.
Zodra je al je spieren aanspant zink je richting bodem. Tuurlijk gebruik je tijdens het zwemmen veel spieren, maar dat zijn de spieren die ervoor zorgen dat je vooruit gaat (voor geïnteresseerden een boekentip: Swimming anatomy van Ian McLeod bengt dit mooi in beeld).
We hebben een keer een politieman gehad die bij ons trainde en het zwembad zag als een 25 meter lange stormbaan waar je met veel kracht overheen moest vechten. Het zwemmen ging aanzienlijk beter toen hij besloot om te stoppen met worstelen met het water en erop vertrouwde dat het water hem wel hoog zou houden.
Spaar je energie voor de zwembeweging en verspil die niet door alle spieren aan te spannen.
3. Langzaam aan
Het beeld dat sportieve mensen hebben is dat sporten snel moet. Want dat zijn ze immers gewend bij de andere sporten die ze al beheersen.
Dat is echt een misverstand.
Ben jij een getrainde land-sporter, maar bij de borstcrawl na een paar banen buiten adem, dan is de kans groot dat je gewoon te hard gaat (op dit moment). Reduceer je snelheid, zwem rustig en ontspannen en zorg ervoor dat je ademhaling in balans blijft. Denk aan je zwemtechniek en niet aan je horloge. Grote kans dat je dan een stuk verder komt.
Zie dit mailtje dat we deze maand ontvingen “Ik heb gewoon 1 km onafgebroken borstcrawl gezwommen. Onafgebroken!!!! En dat terwijl ik normaal gesproken na 200 meter moe ben. Ik heb rustiger aan gedaan en hield het gewoon vol. Jouw tips heb ik dus echt ter harte genomen en hebben me geholpen”.