Heb je nu een brilletje waaraan je je constant ergert omdat hij lekt, koop dan een andere.
Maakt de zwemtraining veel leuker. 

Zwembril kopen? Tien punten om op te letten.

Een zwembril. Zonder kun je eigenlijk niet. Tegelijkertijd het item van je zwemuitrusting dat voor ergernis kan zorgen. Lekkende of beslaande glazen. Hier alle trucjes over de zwembril.

Er zijn een heleboel verschillende merken zwembrillen, die ook nog eens allemaal verschillende types hebben. En de prijzen variëren ook aanzienlijk. Van € 3.95 tot € 70.00 voor een zwembril. Maar welke moet je nu hebben?

Het advies is in elk geval om geen bril te kopen onder de 10 euro. Dat is toch een beetje speelgoedwinkel-niveau.

Tussen de 10 en 25 euro heb je echt prima zwembrillen.

Tips bij aanschaf zwembril

Er zijn zoveel aspecten waar je bij de aanschaf op kunt letten.
Bepaal zelf bij de aanschaf wat voor jou belangrijke verschillen zijn.

Zwembril op sterkte

Mensen die een bril dragen kunnen zwembrillen bestellen voor oogcorrectie. Je kunt zelf een bril samenstellen: verschillende sterkte voor linker en rechteroog, een neusje en een elastiek. Een winkel met heel grote keus en zeer goede service voor zwembrillen op sterkte is Keesiedive.

Verstelbaar neusje

Om een bril beter te laten passen is het beter als je de afstand tussen de brilglazen kunt regelen met een verstelbaar neusje. Dat kunnen verschillende maten tussenstukje zijn, of een tussenstuk dat flexibel genoeg is om het met je hoofd mee te laten vormen.

Materiaal

Het materiaal dat aansluit op je huid is meestal iets van silicone-achtig spul. Hoe soepeler / dunner, hoe comfortabeler en hoe minder kans op een lekkende bril. Alleen de zgn zweedse brilletjes hebben het harde plastic meteen op je huid. Als je dat niet gewens bent is silicone fijner.

Zicht

Je hebt grote zwembrillen waar je triatleten vaak mee ziet zwemmen. Geschikt voor het zwemmen in buitenwater, maar geen must. Ook met een kleinere bril kun je prima zicht hebben. Het hangt af van je persoonlijke voorkeur.

Gestroomlijnd

Hoe kleiner en gestroomlijnder de bril, hoe minder weerstand in het water. Vooral belangrijk voor wedstrijdzwemmers / als je voor een snelle tijd wilt gaan.

Meekleurend glas

Er zijn brillen met meekleurende glazen / gepolariseerde glazen. Een soort ingebouwde zonnebril dus. Handig voor buiten zwemmen. Voor binnenbad soms te donker.

Anti fog

Sommige brillen hebben vanuit de fabriek een beschermlaagje meegekregen zodat hij niet beslaat. Afblijven dus en er niet afwrijven… Overigens verdwijnt het na verloop van tijd sowieso een keer. Advies: handig, maar werkt maar even

Enkel of dubbel elastiek

Als een zwembril een dubbel elastiek heeft, dan blijft deze vaak beter zitten. Je zet dan een elastiek iets hoger en de ander iets lager op je achterhoofd. Alleen goedkopere brillen hebben enkel elastiek. Advies: neem dubbel elastiek

Mannen en vrouwen variant

Steeds meer merken komen met een vrouwen-variant voor de zwembril, bijna altijd met een roze accentje. Marketingtechnisch handig, maar kijk vooral wat goed past. Advies: let op pasvorm in het algemeen

Op koers blijven

Er is een prototype zwembril in de maak die aangeeft of je in buitenwater op koers blijft. Groene, oranje en rode lampjes navigeren je door het water, zonder dat jij telkens hoeft te zwemmen. In ontwikkeling en als ie er is verboden bij wedstrijden.

Wanneer weet je of je zwembril goed zit?

Eigenlijk moet je een brilletje passen. De truc is dat een goed zittend brilletje ook vacuum zuigt zónder dat het elastiek vast zit. Dan passen het brilletje en de vorm van jouw hoofd en oogkas bij elkaar.

Het afstellen van het elastiek moet je een beetje op gevoel doen. Te los is niet lekker, dan lekt de bril bij het afzetten. Te strak is ook niet fijn. Te herkennen aan de rode kringen rond je ogen en de vragende blikken van mensen die je daarna tegenkomt. Een goed zittende bril heeft geen superstrak elastiek nodig om op zijn plek te blijven.

Wat kun je doen tegen beslaande brillenglazen?

Het blijft een ergernis. Je kunt wat dingen doen, die (tijdelijk) helpen.

Regel 1: Zolang je een (fabrieks) anti-fog laagje in je bril hebt zitten doe je helemaal niets!

Daarna kun je dingen proberen als:

  • Druppeltje afwasmiddel
  • Beetje spuug
  • Speciale anti-fog spray
  • Anti-condens spray voor autoruiten

Voor afwasmiddel en anti-condens spray geldt uiteraard dat je de glazen inspuit en daarna kort naspoelt met water. Pas op met direct contact op de ogen.

Hoe lang gaat een bril mee?

Dat ligt er een beetje aan hoe je ermee omgaat. Na de training uitspoelen en in je tas in een beschermhoesje vervoeren verlengt de levensduur. Als je intensief – meerdere keren per week – zwemt dan gaat een bril ongeveer een jaar mee.


En verder:

  • Nooit met vaseline of baby-olie handen aan je zwembril zitten. Dan zie je weinig meer en je krijgt het er ook niet makkelijk af.
  • Je kunt in de wedstrijd ook je badmuts OVER je bril doen. Dan heb je minder risico dat iemand in de drukte je bril aftrekt.
  • Voor triatleten: Als je bril in de wedstrijd lekt of niet lekker zit, draai dan op je rug, zet je bril goed en zwem weer verder. Oefen dit ook!
  • Wil je duiken met zwembril en gaat hij steeds af? Probeer: nat maken voor je hem opzet / het elastiek iets strakker / je badmuts over je duikbril / stroomlijnen bij het duiken / en vooral veel oefenen!
  • Zwem je heel lange afstanden, dan is het lekker om elk uur van brilletje te wisselen, met een beetje ander pasvorm.

Bestel een Zwembril

Belangrijk bij het kopen van een zwembril:

  • bepaal wat je belangrijk vindt in een bril
  • pas bij voorkeur in een winkel een bril

Wil je een zwembril bestellen? Bij ZwemAnalyse kun je verschillende goede brilletjes kopen.

Je kunt je zwembril bestellen via onze webshop.

Denk ook aan een flesje anti fog!

 

Meer weten of een keer onder begeleiding uitproberen? Neem contact op met zwemanalyse.

Reacties
  • Jolien Visser
    Beantwoorden

    Ik heb tijdens een clinic van Zwemanalyse een zwembrilletje van Saeko gekocht, omdat ik elke keer gedoe had met mijn brillen. Ik ben er helemaal happy mee, kan ik echt aanraden.

    • Claudia en Roy
      Beantwoorden

      JA, die zwemt lekker….

    • Christian
      Beantwoorden

      Ideaal bij beslagen glazen: inwrijven met tandpasta!

      • Corné
        Beantwoorden

        Ik heb altijd last van water in mijn bril als ik een badmuts op doe. Heeft iemand daarvoor tips?

        • Zwemanalyse
          Beantwoorden

          Hoi Corné!
          Probeer eens je bril over je badmuts heen aan te trekken. Of andersom als je dat al doet 🙂 En let er ook op dat je zwembril niet met het randje van de pakking op de badmuts zit, dat zorgt vaak ook voor lekkage.
          Let er verder op dat je het bandje van je zwembril recht naar achteren aantrekt en niet omhoog of omlaag. Wellicht helpt dat?

  • Mineke
    Beantwoorden

    Als ik vanaf het startblok duik met m’n zwembril op, loopt ie vol met water. Heb al van alles geprobeerd met strakker/minder strak en badmuts over bril. Iemand nog tips?

    • Zwemanalyse
      Beantwoorden

      Hoi Mineke, bij het duiken vanaf het startblok is het vaak niet de bril die voor de problemen zorgt maar de stand van je hoofd. Het is bij duiken met een zwembril op heel belangrijk dat je kin echt op je borst zit. Is dat niet zo dan zal je bril of los komen of naar beneden schieten. Dit komt omdat je bril dan te veel waterdruk opvangt.

      Kortom, bij duiken altijd je kin op je borst (heeft overigens ook hele grote voordelen in de stroomlijning).

      Groeten.

      Zwemanalyse

  • Dunja
    Beantwoorden

    Ik heb altijd last van enorm gezwollen ogen / wallen na het zwemmen. Houdt dat ook de hele dag aan. Heeft iemand hiervoor tips..?

    • Zwemanalyse
      Beantwoorden

      hi Dunja, probeer eens een zwembril die wat ruimer over je ogen valt (sommige mensen kiezen voor een model dat bijna op een duikbril lijkt). Het is echt voor iedereen anders, maar je zult het moeten proberen.

Reacties

0