Alco is een beetje een vreemde eend in de bijt. Geen analist, geen zwemtrainer maar een fietstrainer!
Zwemanalyse heeft een eigen triatlon groep, TTZ, Triatlon Team Zwemanalyse. En deze groep heeft natuurlijk ook trainers nodig. We stellen graag Alco aan jullie voor.

We besteden vooral veel aandacht aan de zwemsport, maar onze triatlon groep én volgers zijn toch ook behoorlijk. Daarom, terecht, fietstrainer Alco in the spotlights.

Alco was vroeger vooral op de tennisbaan te vinden. Ruim 30 jaar lang een topper in het tennissen. Maar het werd op een dag tijd voor een andere sport. Via een collega raakte hij verslingerd aan het hardlopen, en een fiets had hij ook, dus een kleine stap om ook op de fiets te stappen, en toen moest hij natuurlijk ook leren zwemmen. Want als je goed bent in hardlopen en fietsen weet je dat een triatlon de volgende stap is.

Het blijkt een goede keuze, triatlons zijn op zijn lijf geschreven.
Het leukste van het meedoen aan een triatlon zijn de 3 wisselende sporten. Heerlijk om voor te trainen, en je grenzen leren te verleggen. Maar er komt heel wat meer bij kijken dan je eigen grenzen te verleggen in het sporten. Er is ook veel winst te behalen in de voorbereiding. Dit is ook iets wat in de trainingen aan bod komt”.
En wat zijn dan die voorbereidingen? Badpak aan en gaan, toch?
Zeker niet blijkt. “Naast de fysieke voorbereiding moet je je ook echt bezig houden met de staat van je materiaal, het verkennen van het parkoers, hoe liggen je spullen klaar, waar ligt je helm en waar staan je schoenen, en wat doe je direct na het zwemmen, wat trek je als eerste uit en wat doe je als eerste weer aan?”
Alco zijn tip: “Zorg voor een vaste volgorde, elke keer weer”
“Niet voor niets is het zo dat een triatlon eigenlijk wel uit 4 elementen bestaat:
Zwemmen, fietsen, hardlopen én wisselen. Die terugkerende wissel is dus echt heel belangrijk”.
Nog zo’n mooie tip: “Visualisatie van wat je moet gaan doen als de wissel komt draagt bij aan een snelle goede wissel”.

Wat vooral ook een heel belangrijk onderdeel van het trainen is, is de veiligheid. Waar zitten de gevaarlijke punten in een route en hoe gedraag je je als groep in het verkeer. “Een rode waas voor je ogen kan er al gauw voor zorgen dat je de focus op deze vlakken kwijt raakt”.
En we begrijpen allemaal wel dat dat gevaarlijke situaties kan opleveren. Dus alert zijn op je omgeving en andere verkeersdeelnemers blijft een zeer belangrijk onderdeel van de sport.

Heb je nog, naast de andere tips, een gouden tip?
Die heeft Alco zeker:
Fietsen in cadans”. En wat betekent dat?

“Niet fietsen op macht in zwaar verzet, maar in een sneller ritme. Het is aangetoond dat als je je benen in een snel soepel ritme beweegt er minder verzuring ontstaat. Zo heb je nog genoeg energie in je benen om te lopen na het fietsen”.
“Frequentie hoog, versnelling laag = fietsen op souplesse”, aldus Alco.
Alco heeft er duidelijk verstand van.
Bij de TTZ kijkt Alco vooral naar wat voor een type sporter jij bent en wat jouw persoonlijke doelen zijn. Zo krijg je training op maat bij TTZ. Maar vooral héél belangrijk: er is veel aandacht voor elkaar en er is ook heel veel lol.
Hoofdmoot: “Plezier op orde, dan komen de prestaties vanzelf wel”.

Verder zit Alco zeker niet stil, dat idee hadden we ook zeker niet. Naast zijn werk en trainingen voor TTZ  is Alco ook gedelegeerde voor Triathlon bij de NPSB (Nederlandse Politie Sport Bond) en organiseert hij jaarlijks het NK Triathlon voor de politie en marechaussee over de 1/8e afstand en de Standaard Afstand (OD).

Heb je na het lezen ook zin om te trainen voor Triatlons? Wil je aansluiten?
Kijk op https://www.zwemanalyse.nl/aanbod/triatlon-team-zwemanalyse/

 

Reacties

0